τι είναι το φυλλικό οξύ;

Μαθαίνοντας για το φυλλικό οξύ

Το φυλλικό οξύ είναι μια βιταμίνη ζωτικής σημασίας ,του συμπλέγματος  Β, μαζί με τη βιταμίνη Β12 βοηθούν στο σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων, στην καλή λειτουργία των νεύρων.

Το φυλλικό οξύ είναι επίσης απαραίτητο για το σχηματισμό του DNA μέσα στο κύτταρο του σώματος επιτρέποντας τα κύτταρα να αναπαράγονται τέλεια.

Συμπτώματα έλλειψης σε φυλλικό οξύ:

  • Κόπωση
  • Αναιμία
  • Διάρροια
  • Απώλεια όρεξης
  • Απώλεια βάρους
  • Πονοκέφαλος
  • Κακή διατροφή
  • Αίσθημα παλμών στην καρδιά
  • Πληγή στη γλώσσα
  • Συμπεριφορικές διαταραχές
  • Αλκοολισμός
  • Λήψη φαρμάκων (π.χ. διουρητικά)
  • Σε παθήσεις νόσος Crohn & Κοιλιοκάκη

Υπάρχουν αυξημένες ανάγκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Στις πρώτες εβδομάδες κιόλας της εγκυμοσύνης τα νευρικά κύτταρα του εμβρύου αναπτύσσονται πολύ γρήγορα. Τα μειωμένα επίπεδα φυλλικού οξέος στο αίμα αυξάνει τον κίνδυνο για σπονδυλική δυσπλασία. Γι’ αυτό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της γαλουχίας συνιστάται να καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε φυλλικό οξύ και η χορήγηση συμπληρώματος είναι απαραίτητη  καθώς οι απαιτήσεις σ΄ αυτή τη βιταμίνη είναι υψηλές και ανέρχεται στα 500-600mg.

Τροφές πλούσιες σε φυλλικό οξύ:

σπανάκι, λαχανάκια Βρυξελλών, λάχανο, μπρόκολο, φασόλια, όσπρια (μπιζέλια, κόκκινα φασόλια), πορτοκάλι και χυμό πορτοκαλιού, πίτυρο και άλλα τρόφιμα ολικής άλεσης, πουλερικά, χοιρινό, οστρακοειδή, συκώτι, αυγό και γαλακτοκομικά προϊόντα.

Είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη η οποία χάνεται από τα λαχανικά κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Μπορεί να μειωθεί η απώλεια αποφεύγοντας το υπερβολικό μαγείρεμα, το φούρνο μικροκυμάτων.

Τέλος,έρευνες έχουν δείξει ότι όλα τα συμπληρώματα φυλλικού οξέος μπορούν να μειώσουν τα υψηλά επίπεδα ομοκυστεΐνης- ένα αμινοξύ που έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικών επεισοδίων. Επομένως , έχει έμμεσα και καρδιοπροστατευτική δράση.

Τρώτε ισορροπημένα, φροντίζοντας σωστά τον εαυτό σας!