κατανάλωση προβιοτικών και πρεβιοτικών

Τι θα πρέπει να γνωρίζω για την κατανάλωση προβιοτικών και πρεβιοτικών;

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί, οι οποίοι όταν χορηγούνται σε επαρκείς ποσότητες προσφέρουν οφέλη στην υγεία του ξενιστή.

Ο όρος «πρεβιοτικά» χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψουν τα άπεπτα συστατικά των τροφίμων, τα οποία διεγείρουν επιλεκτικά την ανάπτυξη και την δραστηριότητα ενός ή περισσοτέρων φιλικών βακτηρίων του εντέρου, επιδρώντας με αυτόν τον τρόπο θετικά στη υγεία. Λόγω της συνεργικής τους δράσης, τα προβιοτικά συχνά συνδυάζονται με τα πρεβιοτικά και ονομάζονται «συμβιωτικά» που ανήκουν στην κατηγορία των λειτουργικών τροφίμων (functional foods). Πρόκειται για τρόφιμα τα οποία περιέχουν ενεργά συστατικά (είτε φυσικά, είτε μετά από εμπλουτισμό) και επιδρούν ευεργετικά στην υγεία, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών.

Σύμφωνα με μελέτες, τα προβιοτικά φαίνεται να μειώνουν την διάρκεια διαρροϊκών επεισοδίων που προκαλούνται από τα αντιβιοτικά, αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά  την διάρροια των ταξιδιωτών και θεραπεύοντας  την διάρροια στα παιδιά έπειτα από μόλυνση με ροταϊό.

Τα προβιοτικά φαίνεται να ανακουφίζουν από τα συμπτώματα των ΙΦΝΕ (ιδιοπαθή φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου), την ελκώδη κολίτιδα και τη νόσο Crohn που πρόκειται για χρόνιες παθήσεις, οι οποίες προκαλούν φλεγμονή του πεπτικού σωλήνα. Αυτά εμφανίζουν αντιφλεγμονώδη δράση και προστατεύουν τον εντερικό βλεννογόνο.

Στην περίπτωση δυσανεξίας της λακτόζης, η κατανάλωση προβιοτικών φαίνεται να συμβάλλει θετικά στην αντιμετώπιση της διαταραχής και στην πέψη του γάλακτος.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση πρεβιοτικών και προβιοτικών αυξάνει την απορρόφηση μετάλλων όπως το ασβέστιο, ο σίδηρος και το μαγνήσιο. Η παραγωγή λιπαρών οξέων μικρής αλυσίδας από τα πρεβιοτικά μειώνει το pH του εντέρου, αυξάνοντας με αυτό τον τρόπο την διαλυτότητα του ασβεστίου, ενώ το γαλακτικό οξύ που παράγεται από τα προβιοτικά ενισχύει την απορρόφηση του σιδήρου.

Οι αλλαγές στην σύσταση του μικροβιακού φορτίου του εντέρου φαίνεται να παίζουν σημαντικό ρόλο στην διαδικασία της καρκινογένεσης.Τα πρεβιοτικά μεταβάλλουν τον μικροβιακό πληθυσμό του εντέρου συμβάλλοντας στον πολλαπλασιασμό των φιλικών για τον οργανισμό βακτηρίων. Επιπλέον, τα προβιοτικά ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού και μειώνουν τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων καθυστερώντας με αυτό τον τρόπο την εξέλιξη της νόσου.

Τέλος, τα προβιοτικά μελετώνται ως προς τις πιθανές ευεργετικές τους δράσεις στην πρόληψη ή τη θεραπεία μιας ποικιλίας προβλημάτων υγείας όπως: στις αλλεργικές διαταραχές όπως η ατοπική δερματίτιδα και η αλλεργική ρινίτιδα, στην τερηδόνα, περιοδοντική νόσος και άλλα προβλήματα της στοματικής υγείας, στους κολικούς βρεφών, σε νόσους ήπατος, στη μείωση της χοληστερόλης,  παχυσαρκία, πρόληψη του καρκίνου του εντέρου και κοινό κρυολόγημα.

Αναμένονται νέα ερευνητικά οφέλη για τα οφέλη που μας παρέχουν τα προβιοτικά. Αναμένουμε λοιπόν!