5 Τροφές σύμμαχοι ενάντια στο λίπος

5 Τροφές σύμμαχοι ενάντια στο λίπος!

Έχουν γίνει πολλές μελέτες που υποστηρίζουν πως κάποια τρόφιμα έχουν «λιποδιαλυτική» δράση.

Ο μεταβολισμός του λίπους αλλά και των υπόλοιπων μακροθρεπτικών συστατικών (υδατάνθρακες, πρωτεΐνες) είναι μια σειρά από χημικές αντιδράσεις που λαμβάνουν χώρα στον οργανισμό μας, άρα καταλαβαίνουμε ότι η καύση λίπους δεν είναι τόσο απλό ή κάτι το οποίο μπορεί με ένα και μόνο τρόφιμο να επιτευχθεί.

Υπάρχουν τρόφιμα που προκαλούν μια μικρή παροδική αύξηση του μεταβολικού ρυθμού.

Αυτά είναι:

Πορτοκάλι, grapefruit και γενικότερα εσπεριδοειδή Είναι φρούτα πλούσια σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά

Πορτοκάλι, grapefruit και γενικότερα εσπεριδοειδή

Είναι φρούτα πλούσια σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Έχουν γίνει αρκετές μελέτες χωρίς να έχει εξαχθεί κάποιο ασφαλές συμπέρασμα. Μια έρευνα το 2011 έδειξε πως η κατανάλωση grapefruit συγκεκριμένα πριν το πρωινό συμβάλλει στη μείωση του βάρους γύρω στο 7% σε 12 εβδομάδες, όμως πέρα από τη κατανάλωση grapefruit στη συγκεκριμένη μελέτη είχαμε και θερμιδικό περιορισμό 20-30% στη διατροφή των εξεταζόμενων με βάση τις προηγούμενες διατροφικές συνήθειες τους.

Image

Πράσινο τσάι

Ένα από τα αφεψήματα που του προσδίδουν τις περισσότερες ιδιότητες ως «λιποδιαλυτικό». Το πράσινο τσάι είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες, κατεχίνες και καφεΐνη. Η καφεΐνη φαίνεται να αυξάνει σε μικρό βαθμό παροδικά το μεταβολισμό μας σε ποσοστό περίπου 3%. Υπάρχει  μικρός αριθμός μελετών που υποστηρίζουν ότι συμβάλλει στη μείωση του βάρους του σώματος. Επομένως, δεν υπάρχει ασφαλές συμπέρασμα ως προς τη κατανάλωση πράσινου τσαγιού σε σχέση με τη μείωση του σωματικού λίπους.

Image

Πράσινος καφές

Είναι ουσιαστικά οι κόκκοι καφέ πριν καβουρδιστούν. Περιέχει αντιοξειδωτικά, καφεΐνη και χλωρογενικό οξύ. Το χλωρογενικό οξύ είναι το συστατικό το οποίο προσδίδονται και οι περισσότερες ιδιότητες ως προς τη μείωση του λίπους κάτι το οποίο δεν έχει επιβεβαιωθεί. Όπως και στη περίπτωση του πράσινου τσαγιού λόγω ύπαρξης καφεΐνης, αυξάνεται σε μικρό βαθμό ο μεταβολισμός  χωρίς αυτό να συνδέεται με τη μείωση του λίπους σώματος.

Image

Γιαούρτι

Είναι μια πολύ καλή πηγή ασβεστίου, είναι τρόφιμο το οποίο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και προβιοτικά. Φαίνεται από μελέτες ότι η κατανάλωση γαλακτοκομικών σε υποθερμιδικές ή ισοθερμιδικές δίαιτες συμβάλλουν στη καλύτερη ρύθμιση του βάρους,όταν οι άνθρωποι είχαν καλύτερες διατροφικές συνήθειες και ακολουθούσαν ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής. Δεν υπάρχουν μελέτες που να αποδεικνύουν ότι το γιαούρτι μπορεί να οδηγήσει στη μείωση του σωματικού λίπους από μόνο του.

Image

Καυτερές πιπεριές

Υπάρχει η άποψη πως τα καυτερά τρόφιμα βοηθούν και στη καύση του λίπους κάτι το οποίο δεν έχει αποδειχθεί. Το βασικό συστατικό τους είναι η καψαϊκινή  η οποία τους προσδίδει το άρωμα και τη καυτερή γεύση τους.  Συνήθως τη βρίσκουμε σε αναλγητικές κρέμες που βοηθούν στη μείωση του πόνου. Καμία έρευνα δεν έχει αποδείξει ότι συμβάλει στη μείωση του λίπους, η ιδιότητά της είναι να αυξάνει παροδικά το μεταβολισμό μας σε μικρό ποσοστό.

Δεν έχει συσχετισθεί ένα συγκεκριμένο τρόφιμο με μείωση του λίπους στο σώμα μας. Επομένως, συστήνεται να εντάσσονται όλα τα τρόφιμα σε ένα πρόγραμμα ισορροπημένης διατροφής, χωρίς τον αποκλεισμό κανενός καθώς η κατανάλωση τους με μέτρο. Σημαντική είναι και η συμβολή της φυσικής δραστηριότητας στη μείωση του βάρους και στη διατήρηση της καλής υγείας.