Food waste ή αλλιώς σπατάλη τροφίμων, το πρόβλημα που μας αφορά όλους.

Food waste ή αλλιώς σπατάλη τροφίμων, το πρόβλημα που μας αφορά όλους.

Τις τελευταίες δεκαετίες οι καταναλωτικές μας συνήθειες διαφέρουν κατά πολύ από παλαιότερα. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, οι γρήγοροι ρυθμοί αλλά και η πληθώρα επιλογών στα ράφια των καταστημάτων μας ωθούν πιθανά σε περιττές αγορές, οι οποίες με κακή διαχείριση καταλήγουν στα σκουπίδια. Η κατάσταση αυτή έχει περιβαλλοντικό και οικονομικό κόστος, τόσο σε προσωπικό όσο κι σε παγκόσμιο επίπεδο. 

Ένα προϊόν για να φτάσει στο ράφι και ύστερα στο καλάθι μας, περνά από τα στάδια της παραγωγής, μεταφοράς, αποθήκευσης, πώλησης αλλά και καταστροφής ή επιστροφής σε περίπτωση αλλοίωσης . Όλα αυτά τα στάδια κοστίζουν στην βιομηχανία, καθώς υπολογίζεται ότι τα απορρίμματα τροφών ζημιώνουν 940 δις την παγκόσμια οικονομία.  

Πέρα της οικονομικής ζημίας υπάρχει και το περιβαλλοντικό αντίκτυπο σε όλα τα στάδια που αναφέραμε προηγουμένως. Η εξάντληση των φυσικών πόρων για την παραγωγή και παροχή των προϊόντων είναι σημαντική και σύμφωνα με το UNEP ( United Nations Enviroment Program) το 10% των αερίων του φαινόμενου του θερμοκηπίου προέρχεται από προϊόντα που παράγονται αλλά δεν καταναλώνονται.  

Πώς μπορούμε να μειώσουμε τη σπατάλη τροφίμων; 

  • Προγραμμάτισε τα γεύματα της εβδομάδας σου και κάνε λίστα με τι ακριβώς υλικά χρειάζεσαι.  

Ο προγραμματισμός θα σε βοηθήσει στο να ελέγξεις τα γεύματα σου, να μαγειρέψεις την ποσότητα που πραγματικά χρειάζεσαι και να μην αγοράσεις προϊόντα που δεν θα χρησιμοποιήσεις ή ήδη έχεις. Με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο βοηθάς στη μείωση του food waste αλλά εξοικονομείς χρήματα αποφεύγοντας περιττές αγορές που πιθανόν να κατέληγαν στα σκουπίδια.  

  • Μάθε τη διαφορά ανάμεσα στο “Ανάλωση κατά προτίμηση πριν” και “ Ημερομηνία Λήξης”.   

Η ένδειξη ημερομηνία λήξης αφορά κυρίως τρόφιμα που αλλοιώνονται γρήγορα. Δεν πρέπει να καταναλώνουμε αυτά τα τρόφιμα μετά την ημερομηνία αυτή, ακόμη και αν φαίνονται κανονικά, ή μυρίζουν καλά. Σε αντίθεση η “Ανάλωση κατά προτίμηση πριν” υπάρχει στα περισσότερα κατεψυγμένα, αποξηραμένα και κονσερβοποιημένα τρόφιμα. Αυτό αφορά κυρίως την ποιότητα και όχι την ασφάλεια. Μετα το πέρας της ημερομηνιας αυτής δεν σημαίνει ότι το προιόν δεν είναι κατάλληλο να καταναλωθεί, απλά πιθανόν να έχει χάσει λίγο από το άρωμά , την γεύση, ή έχει ελαφριά αλλοίωση της υφής του.

  • Αποθήκευσε και χρησιμοποίησε τα τρόφιμα σου σωστά.  

Προσπάθησε να αποθηκεύεις τα τρόφιμα σου στις σωστές θερμοκρασίες, ώστε να τα διατηρήσεις για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ακόμη, χρησιμοποίησε τα με τη σειρά που τα αγόρασες, δηλαδή πρώτα τα παλιότερα και ύστερα τα πιο φρέσκα. 

  • Χρησιμοποίησε το φαγητό που περίσσεψε σε νέες συνταγές.  

Κάνε νέους συνδυασμούς και άσε την δημιουργικότητα σου να λάμψει! Ένα απλό παράδειγμα είναι με φακές που έχουν περισσέψει και ίσως δεν είναι αρκετές για μια μερίδα... μην τις πετάξεις! Βράσε λίγο ρύζι και κάνε ένα υγιεινό φακόρυζο. Ακόμη μπορείς να καταψύξεις μερίδες φαγητού και να τις καταναλώσεις κάποια άλλη στιγμή. 

  • Δώρισε το φαγητό που δεν θα καταναλώσεις σε φίλους ή άτομα που έχουν ανάγκη.  

Εάν έχεις ένα προϊόν που σίγουρα δεν θα καταναλώσεις μπορείς να το δώσεις σε κάποιον που θα το χρησιμοποιήσει. Ακόμα μπορείς να κάνεις ένα όμορφο γεύμα και να το προσφέρεις σε άτομα που γνωρίζεις ότι το χρειάζονται. 

  • Τάισε τα κατοικίδια σου ή τα αδέσποτα ζωάκια.  

Δυστυχώς στη χώρα μας η εικόνα των αδέσποτων ζώων είναι αρκετά συχνή. Θυμήσου ότι τα ζώα αυτά δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε τροφή και νερό και θα ήταν πολύ σημαντικό εάν χρησιμοποιούσες την τροφή που σου περισσεύει για τη σίτιση τους. 

  • Κομποστοποίηση.  

Αυτή είναι η διαδικασία ανακύκλωσης φυσικών υλικών, η οποία κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στη χώρα μας. Υπολογίζεται ότι το 35% των οικιακών απορριμμάτων μπορεί να κομποστοποιηθεί. Μπες στη διαδικασία να μην πετάς  φλούδες, μέρη φρούτων, λαχανικών αλλά και πολλά ακόμη είδη οικιακών υπολειμμάτων στα σκουπίδια. Κομποστοποίησε τα και δημιούργησε λίπασμα για τα φυτά και τον κήπο σου βοηθώντας το περιβάλλον. 

Ο καθένας από εμάς μπορεί εύκολα να περιορίσει ή και να μηδενίσει τα τρόφιμα που καταλήγουν στα σκουπίδια του με πολύ απλές πράξεις. 

Την επόμενη φορά που θα πετάξεις κάποιο τρόφιμο σκέψου ότι το 8,9 % του πλανήτη υποσιτίζεται. Αλλάζοντας τρόπο σκέψης και συνήθειες, μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο. 

Βιβλιογραφία:   

https://www.ozharvest.org/food-waste-facts/ 

Για να φτάσεις εκεί που θέλεις… δεν πρέπει να ξεχνάς το λόγο για τον οποίο ξεκίνησες!