Το φοινικέλαιο … από τη ματιά της διαιτολόγου

Το φοινικέλαιο … από τη ματιά της διαιτολόγου

Το φοινικέλαιο … από τη ματιά της διαιτολόγου 

Το φοινικέλαιο είναι ένα φυτικό έλαιο που χρησιμοποιείται ευρέως στη βιομηχανία των τροφίμων λόγω των χημικών και φυσικών ιδιοτήτων του, το χαμηλό κόστος και την διαθεσιμότητα του. Η ευρεία χρήση του έχει προκαλέσει έντονη συζήτηση για τους πιθανούς κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία.  

Τι περιέχει το φοινικέλαιο; 

Η ακατέργαστη μορφή του είναι γνωστή ως κόκκινο φοινικέλαιο, λόγω του χρώματος του, που προκύπτει από την υψηλή συγκέντρωση σε α – και β- καροτενοειδή πρόδρομες ουσίες παραγωγής βιταμίνης Α, η οποία προλαμβάνει τη νυχτερινή τύφλωση, βοηθά στη συντήρηση των ιστών και προωθεί τη σωστή ανάπτυξη, φυτοστερόλες, βιταμίνη Ε και τοκοφερόλες τα οποία είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά για τον οργανισμό. 

Το φοινικέλαιο παράγεται από το μεσοκάρπιο των φρούτων ελαιοφοίνικων και αποτελείται από 50% κορεσμένα λιπαρά οξέα, 40% μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, και 10% πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Να σημειωθεί ότι το φοινικέλαιο δεν πρέπει να συγχέεται με το φοινικοπυρηνέλαιο, το οποίο παράγεται από τον σπόρο και έχει πολύ μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά οξέα. 

Το έλαιο αυτό έχει στέρεα μορφή σε θερμοκρασία δωματίου και αυτό οφείλεται στο μεγάλο ποσοστό κορεσμένων λιπαρών οξέων.  

Που χρησιμοποιείται; 

Το φοινικέλαιο χρησιμοποιείται κατά το 80% στην βιομηχανία τροφίμων παγκοσμίως (ως λάδι τηγανίσματος, μαργαρίνη, σε προϊόντα αρτοποιίας και τα περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα), 19% σε καλλυντικά, σαπούνια και φαρμακευτικά προϊόντα και κατά 1% για την παραγωγή βιοκαυσίμου. 

Ποιες οι επιπτώσεις στην υγεία μας; 

Η κατανάλωση του φοινικέλαιου στον δυτικό κόσμο είναι μεγαλύτερη από το επιθυμητό και αυτό οδηγεί σε προβλήματα υγείας που συνδέονται με τα λιπαρά οξέα, όπως καρδιαγγειακά προβλήματα, LDL χοληστερίνη, δυσλιπιδαιμία και υπέρταση.  

Επιπλέον, το φοινικέλαιο είναι επιβλαβές και σε περιβαλλοντικό επίπεδο. Η παραγωγή του είναι πολύ κερδοφόρα ,ειδικά στην Μαλαισία και την Ινδονησία και αυτό έχει οδηγήσει σε καταστροφή τροπικών δασικών περιοχών και διάφορες ακόμα καταστροφές που οφείλονται στην αποψίλωση. 

Καλό θα ήταν να τονίσουμε, ότι ο περιορισμός των λιπαρών στη διατροφή μας, δεν αφορά μόνο το φοινικέλαιο, αλλά και όλα τα έλαια υψηλά σε λιπαρά οξέα, καθώς είναι σημαντικό να μην καταναλώνουμε πάνω από 10% λιπαρών οξέων απ' όπου και αν προέρχονται.  

 Βιβλιογραφία:  

 Boateng L., Ansong R.,. Owusu W.B, M. S. Asiedu Coconut oil and palm oil's role in nutrition, health and national development,  Ghana Med J. 2016 Sep; 50(3): 189–196. 

Ismail SR, Maarof SK, Siedar Ali S, Ali A., Systematic review of palm oil consumption and the risk of cardiovascular disease., PLoS One. 2018 Feb 28;13(2):e0193533. 

Για να φτάσεις εκεί που θέλεις… δεν πρέπει να ξεχνάς το λόγο για τον οποίο ξεκίνησες!