Η διατροφική αξία του πρωινού μας

Η διατροφική αξία του πρωινού μας!

Η λέξη πρωινό, «breakfast» στην αγγλική διάλεκτο, έχετε σκεφτεί ποτέ ότι προέρχεται από τις λέξεις «break» & «fast», που σημαίνει διακοπή της νηστείας του οργανισμού.

Το σώμα μας, κατά τη διάρκεια του ύπνου, συνεχίζει να «δουλεύει», παρά «νηστεύει». Επομένως, καταναλώνοντας πρωινό γεύμα ο οργανισμός μας επαναπροσλαμβάνει την απαραίτητη ενέργεια για να ξεκινήσει την ημέρα του και να μπορέσει να ανταποκριθεί στις δυσκολίες της ημέρας.

Έρευνες, έχουν δείξει ότι καταναλώνοντας τακτικά πρωινό όπως και τα υπόλοιπα γεύματα είναι πιο πιθανό να καταναλώνουμε τελικά λιγότερες θερμίδες συνολικά μέσα στη μέρα, σε σύγκριση με το αν τρώγαμε 2 συνολικά γεύματα.

Από τι θα πρέπει να αποτελείται το πρωινό μας;

Το πρωινό μας θα πρέπει να αποτελείται από μια τριάδα τροφίμων, η οποία να περιλαμβάνει με μερίδα φρούτου ή φρέσκου χυμού για την εξασφάλιση της βιταμίνης C, μια μερίδα αμυλούχας τροφής (ψωμί, δημητριακά πρωινού, κ.α.), για την πρόσληψη απαραίτητων αμινοξέων αλλά βιταμινών του συμπλέγματος Β και τέλος μια μερίδα γαλακτοκομικών (γάλα, γιαούρτι) για την εξασφάλιση των υπόλοιπωναπαραίτητων αμινοξέων, λαμβάνοντας υπόψη τα οφέλη και τα άλλα θρεπτικά συστατικά που εμπεριέχονται στα συγκεκριμένα τρόφιμα (όπως ασβέστιο, σίδηρο, φυτικές ίνες, κ.τ.λ.).

πρωινο ο βασιλιας της διατροφης

Οι διαιτολόγοι συχνά επιμένουμε «να απολαμβάνεις το κάθε σου γεύμα». Το πρωινό δεν εξαιρείται από αυτό. Είναι σημαντικό να μπορούμε να απολαύσουμε το κάθε μας γεύμα με ηρεμία.

Προτιμήστε, λοιπόν να ξυπνήσετε 15 ‘ πιο νωρίς, να ετοιμάσετε το πρωινό σας γεύμα και να το απολαύσετε με ηρεμία.

Ακόμα περισσότερο, αν έχετε παιδί προτείνετε να φτιάχνετε μαζί το πρωινό του, στα αγαπημένα του μαγειρικά σκεύη, δείχνοντάς του την αξία και τη σημασία αυτού του γεύματος.

Κι αν πάλι δεν προλαβαίνετε;

Η σωστή διαχείριση και ο προγραμματισμός είναι η λύση!

  • Ετοιμάστε, ένα τοστ από το βράδυ και πάρτε το μαζί σας ή μια μπάρα δημητριακών ολικής άλεσης μαζί με ένα ποτήρι γάλα χαμηλό σε λιπαρά.
  • Η δική σας σπιτική σπανακόπιτα θα μπορούσε, επίσης να είναι μια εύκολη λύση πρωινού.
  • Είναι φυσικό κάποια μέρα να μην προλάβετε να καταναλώσετε το πρωινό σας στο σπίτι.
  • Επιλέξτε τότε μια από τις υγιεινές επιλογές που μπορεί να έχει ο συνοικιακός σας φούρνος.

Ας κάνουμε πράξη το γνωμικό: «Το πρωί φάε σαν βασιλιάς, το μεσημέρι σαν άρχοντας και το βράδυ σαν ζητιάνος».

Για να φτάσεις εκεί που θέλεις… δεν πρέπει να ξεχνάς το λόγο για τον οποίο ξεκίνησες!