Πώς τα αντισυλληπτικά χάπια επηρεάζουν την υγεία μου;

Πώς τα αντισυλληπτικά χάπια επηρεάζουν την υγεία μου;

Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί η δοσολογία των οιστρογόνων στα αντισυλληπτικά, με αποτέλεσμα να περιορίζεται η κατακράτηση και η αύξηση βάρους σε ελάχιστα επίπεδα.

Αυτό σημαίνει ότι μια γυναίκα μπορεί να πάρει 1 έως 3 κιλά όταν αρχίζει τα αντισυλληπτικά ή και να μην παχύνει καθόλου, λέει ο κ. Μεσσήνης Ι., καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας Ιατρικής Σχολής  Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Tα αντισυλληπτικά όπως και όλα τα φάρμακα εισέρχονται στον οργανισμό και συμμετέχουν στις φυσιολογικές χημικές διεργασίες του ανθρώπινου σώματος. Όπως είναι αναμενόμενο ένα τεχνικό σκεύασμα μπορεί να επηρεάσει και να διαταράξει την φυσιολογική ολοκλήρωση των χημικών και μεταβολικών διεργασιών του σώματος.

Έχουμε επιρροές σε διατροφικά στοιχεία όπως:

Μείωση βιταμίνης Β2: Απαραίτητη για το μεταβολισμό των υδατανθράκων, των λιπαρών και της πρωτεΐνης.

Mείωση βιταμίνης Β6: Απαραίτητη για το μεταβολισμό των πρωτεϊνών και των λιπαρών.

Mείωση βιταμίνης Β12: Απαραίτητη για το μεταβολισμό της πρωτεΐνης, τη σύνθεση DNA, συμμετέχει στη μεταφορά οξυγόνου στο σώμα, απαραίτητη για το νευρικό σύστημα και την αποτοξίνωση από τοξικές ουσίες.

Μείωση ινοσιτόλης: Είναι ένας βιταμινούχος παράγοντας του συμπλέγματος βιταμινών B. Συντίθεται ενεργά στο εσωτερικό του ανθρώπινου οργανισμού. Οι δύο ιστοί που φαίνεται να εμπλέκονται κυρίως είναι το ήπαρ και οι νεφροί.

Μείωση φυλλικού οξέως:Χρειάζεται για την χρησιμοποίηση της πρωτεΐνης, τη σύνθεση DNA και των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Απαραίτητο για το ανοσοποιητικό σύστημα,τη σωστή ανάπτυξη του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος.

Μείωση βιταμίνης C:Συμμετέχει στο μεταβολισμό. Δημιουργεί κολλαγόνο διατηρώντας το δέρμα, τα κόκκαλα και τους συνδέσμους υγιείς. Δυναμώνει και προστατεύει το ανοσοποιητικό και έχει αντικαρκινική δράση. Προστατεύει από καρδιαγγειακά νοσήματα. Η απορρόφηση της αυξάνεται από την παρουσία φλαβονοειδών, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και βιταμίνης Ε . Μειώνουν την απορρόφηση της: το κάπνισμα, το αλκοόλ, η μόλυνση, το στρες, τα τηγανητά, τη χαμηλή λήψη φρούτων, τα φάρμακα και η κακή απορρόφηση.

Έλλειψη μαγνησίου:Χαλαρώνει τους μύες και σταθεροποιεί τον καρδιακό παλμό. Συμμετέχει στη νευρική λειτουργία.Χρειάζεται για το μεταβολισμό των απαραίτητων λιπαρών οξέων και την ισορροπία των ορμονών.

Μείωση καλίου:Το κάλιο μαζί με το νάτριο αποτελούν τους βασικούς ηλεκτρολύτες που ρυθμίζουν την κατανομή των υγρών του σώματος, επηρεάζουν το pH και συμβάλλουν στη διέγερση των νεύρων και των μυών. Τα επίπεδα του διατηρούνται φυσιολογικά όταν υπάρχει ισορροπία μεταξύ της κατανάλωσης τροφών που περιέχουν κάλιο και της αποβολής της περίσσειας καλίου με τα ούρα. Συνήθως η έλλειψη του οφείλεται σε αντίδραση σε κάποιο φάρμακο.

Οι  χημικές διαδικασίες που γίνονται στο σώμα, στα όργανα, στους ιστούς και στα κύτταρα διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο. Οι χημικές διαδικασίες διαφέρουν στους ανθρώπους επειδή οι λειτουργίες ορμονών και η ανοχή σε κάποια φάρμακα είναι διαφορετική. Επίσης, η χημική κατάσταση του σώματος επηρεάζεται πολύ από την διατροφή. Μπορούμε να καταλήξουμε ότι καλό είναι να γίνεται αιματολογικός έλεγχος για να διαπιστώνεται η έλλειψη αυτών των θρεπτικών συστατικών έτσι ώστε να ρυθμιστούν διατροφικά με απαραίτητα συμπληρώματα διατροφής σε συνδυασμόμε τη λήψη αντισυλληπτικών.