Ρόδι: το φρούτο με τις θαυματουργές  του ιδιότητες

Ρόδι: το φρούτο με τις θαυματουργές του ιδιότητες

Το ρόδι ανήκει στα φρούτα το οποίο είναι  πλούσιο σε πολυφαινόλες. Αυτές έχουν αποδειχθεί για τα θετικά οφέλη στην υγεία του ανθρώπινου οργανισμού που σχετίζονται με τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες τους. Είναι ένα φυτό μακρόβιο και ανθεκτικό στην ξηρασία. Καλλιεργούνται ευρέως στο Ιράν, την Ινδία και σε πολλές μεσογειακές χώρες. Ωστόσο, ο καρπός του ροδιού κατηγοριοποιείται ως  σαρκώδες μούρο. Στην Ελλάδα καλλιεργούνται  τρεις ποικιλίες ροδιού όπως: Hermione, Persephone, Porphirogeneti.

Ποια η σύνθεση του ροδιού;

  • Το ρόδι είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό φρούτο. Είναι πλούσιο σε φλαβονοειδή, ανθοκυανίνες, πουνικικό οξύ, ελλαγιταννίνες, αλκαλοειδή, φρουκτόζη, σακχαρόζη, γλυκόζη, απλά οργανικά οξέα και άλλα συστατικά και έχει αντιαθηρογόνο, αντιυπερτασικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιπολλαπλασιαστικές ιδιότητες που σημαίνει ότι μπορούν συμβάλλουν στην πρόληψη και θεραπεία αρκετών ασθενειών.
  • Χαρακτηρίζεται από χαμηλή τιμή pH (συνήθως <4,0), με σχετικά υψηλή οξύτητα και περιεκτικότητα σε ζάχαρη (κυρίως φρουκτόζη και γλυκόζη) .
  • Το βρώσιμο μέρος του καρπού είναι τουλάχιστον το 50% του καρπού και το υπόλοιπο είναι η μη βρώσιμη, φλούδα. Οι φλούδες είναι πηγή φαινολικών ουσιών, μετάλλων και πολύπλοκων πολυσακχαριτών.
  • Οι σπόροι περιέχουν πρωτεΐνες, ακατέργαστες ίνες, βιταμίνες, μέταλλα, πηκτίνη, σάκχαρα, πολυφαινόλες, ισοφλαβόνες και το έλαιο που προέρχεται από αυτούς χαρακτηρίζεται από υψηλή περιεκτικότητα σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα όπως το λινολενικό και το λινολεϊκό οξύ.
  • Η ακριβής σύνθεση του καρπού εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η ποικιλία, η κατάσταση του εδάφους, το κλίμα, η ωρίμανση , τεχνικές καλλιέργειας, συνθήκες επεξεργασίας και συνθήκες αποθήκευσης .

Ποια οφέλη έχει στην υγεία μας;

 
Πρεβιοτική και Αντιμικροβιακή δράση

Μία από τις πιο σημαντικές λειτουργίες του ροδιού και των παραγώγων του που σχετίζονται με την υγεία είναι η επίδρασή τους στη μικροχλωρίδα του εντέρου και η πιθανή χρήση τους ως αντιμικροβιακό παράγοντα για πρόληψη ασθενειών.

Αντικαρκινιγόνο δράση

Τα εκχυλίσματα ροδιού έχουν επίσης αποδειχθεί για την αντικαρκινογόνο δράση τους έναντι πολλών τύπους καρκίνου όπως καρκίνο του προστάτη, καρκίνο του μαστού, καρκίνο του δέρματος , καρκίνο του παχέος εντέρου  και καρκίνο του πνεύμονα. Μελέτες προτείνουν την κατανάλωση ολόκληρου του καρπού του ροδιού, καθώς και τον χυμό και το έλαιο του, ως πολλά υποσχόμενα σε χημειοπροληπτικά/χημειοθεραπευτικά σκευάσματα, καθώς ασκούν αντιφλεγμονώδη, αντιπολλαπλασιαστικά και αντικαρκινογόνα αποτελέσματα.

Παχυσαρκία, Διαβήτης, Δυσλιπιδαιμίες

Τα τελευταία χρόνια η παχυσαρκία έχει γίνει ένα παγκόσμιο πρόβλημα υγείας . Έρευνες έχουν αποδείξει ότι ο χυμός ροδιού και τα θρεπτικά συστατικά που αποτελείται, μειώνουν τη συσσώρευση τριγλυκεριδίων καθώς και τη μείωση εναπόθεσης λίπους στα λιποκύτταρα, με αποτέλεσμα να βοηθούν θετικά στην υπερτριγλυκεριδαιμία, στο διαβήτη και τη παχυσαρκία.

Αρθρίτιδα

Είναι μια παγκόσμια ανησυχία για την υγεία που επηρεάζει σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού και σχετίζεται με μειωμένη ποιότητα ζωής. Τα φρούτα, όπως τα μούρα και τα ρόδια είναι πλούσιες πηγές μιας ποικιλίας διαιτητικών βιοδραστικών ενώσεων (όπως των πολυφαινολικών, φλαβονοειδών)  που έχουν συσχετιστεί με αντιοξειδωτικά, αντιφλεγμονώδη και αναλγητικά αποτελέσματα στον πάσχοντα ασθενή με αρθρίτιδα.

 

Τέλος, να επισημάνουμε ότι ακόμα και η τεχνολογία τροφίμων αναζητά αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ουσίες από φυσικές πηγές και ένα πολλά υποσχόμενο φρούτο είναι το ρόδι, οι σπόροι του, η φλούδα του και το έλαιο ροδιού.

 

Βιβλιογραφία:

A. Basu, J. Schell, R. Hal Scofield, Dietary fruits and arthritis. Food Funct. January 24; 9(1): 70–77, 2018.

P. Sharm, S, McClees , F. Afaq Pomegranate for Prevention and Treatment of Cancer: Molecules, 22, 177;, Review, 2017.

Α. Zarfeshany, S. Asgary, S. H. Javanmard  Potent health effects of pomegranate, Review report, 2012.

P. Kandyli, E. Kokkinomagoulos, Food Applications and Potential Health Benefits of Pomegranate and its Derivatives, Foods, 9, 122;  Review, 2020.