Ιπποφαές: ένα ξεχασμένο φρούτο μέσα στους αιώνες

Ιπποφαές: ένα ξεχασμένο φρούτο μέσα στους αιώνες

Το ιπποφαές είναι ένα πολύ γνωστό φρούτο που καταναλώνεται σε διάφορα μέρη του κόσμου τόσο για τη θρεπτική του αξία όσο και για τις φαρμακευτικές ιδιότητες. Αρκετούς αιώνες πριν, οι άνθρωποι το χρησιμοποιήσουν σε τρόφιμα αλλά και για φαρμακευτική χρήση. Στην αρχαία Ελλάδα, οι άνθρωποι έτρεφαν τα άλογα τους από φύλλα και κλαδιά του φυτού για να αυξήσουν το βάρος του ζώου αλλά και την εξάλειψη των σκουλικιών στο έντερο του ζώου.

Υπάρχουν 6 είδη ιπποφαές με 12 υποείδη που υπάρχουν στον κόσμο. Είναι φυτό που μπορεί να ευδοκιμήσει κάτω από ακραίες κλιματικές αλλαγές στους – 40οC  έως και + 40oC .

Ποια η θρεπτική του αξία;

  • Βιταμίνη Ε & C
  • Μεταλλικά στοιχεία (όπως κάλιο, μαγνήσιο, σίδηρο, κ.α.)
  • Λιπαρά οξέα
  • Καροτονοειδή
  • Φυτοστερόλες
  • Φλαβονοειδή
  • Φαινολικές ενώσεις
  • Φυτικές ίνες
  • Αμινοξέα

 

« Ο χυμός από ιπποφαές είναι πλούσιος σε πολλά ελεύθερα αμινοξέα. Συνολικά 18 από τα 22 γνωστά αμινοξέα έχουν βρεθεί στο ιπποφαές, τα μισά από τα οποία είναι απαραίτητα και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο σε διάφορες διεργασίες στο ανθρώπινο σώμα. Από αυτά, τα οχτώ ελεύθερα αμινοξέα είναι απαραίτητα για τον ανθρώπινο οργανισμό. Επίσης, περιέχει τα αμινοξέα λευκίνη και λυσίνη που είναι ανεπαρκείς σε πολλές φυτικές τροφές».

 

Ποια τα οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό;

Η κατανάλωση ιπποφαές έχει προστατευτική δράση έναντι διαφόρων βλαβών του συστήματος του σώματος και ασθενειών, που βασίζονται στην αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δραστηριότητα.

Στην εικόνα βλέπε τις δράσεις του ιπποφαές στον ανθρώπινο οργανισμό.

Merry Christmas Postcard5

 

Βιβλιογραφία:

A. Gâtlan, Gheorghe Gutt, Sea Buckthorn in Plant Based Diets. An Analytical Approach of Sea Buckthorn Fruits Composition: Nutritional Value, Applications, and Health Benefits, Int. J. Environ. Res. Public Health , 2021, 18, Review.

R. Ren, Nan Li, C. Su, Y. Wang, X. Zhao, L. Yang, Y. Li, B. Zhang, J. Chen, X.Ma, The bioactive components as well as the nutritional

and health effects of sea buckthorn, RSC Adv., 2020, 10, 44654–44671, Review