Επηρεάζει η διατροφή το ύψος των παιδιών;

Επηρεάζει η διατροφή το ύψος των παιδιών;

Η διατροφή είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που καθορίζει την ανάπτυξη ενός παιδιού και εφοδιάζει τον οργανισμό με απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, τα οποία εμπλέκονται στη σωστή λειτουργία και την ανάπτυξη όλων των συστημάτων του οργανισμού. O ρυθμός ανάπτυξης του σκελετού είναι υψηλός κατά την βρεφική ηλικία, επιβραδύνεται κατά την παιδική και επιταχύνεται στον μέγιστο βαθμό κατά την εφηβεία.

Ένας ισορροπημένος τρόπος ζωής, διατροφής, επαρκούς άσκησης μπορεί να εξασφαλιστεί ότι το παιδί θα φτάσει σε ένα υγιές βάρος και θα πάρει το μέγιστο δυνατό ύψος που προδιαθέτουν τα γονίδια που έχει κληρονομήσει.

Το παιδί ως αναπτυσσόμενος οργανισμός χρειάζεται καθημερινά να προσλαμβάνει, όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ποικιλία τροφίμων πλούσια σε μακρο - και μικροθρεπτικά συστατικά. Κάθε απαραίτητη βιταμίνη που μπορεί να προσλαμβάνεται σε μικρότερη ποσότητα από τη διατροφή έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη. Είναι σημαντικό λοιπόν, για τα παιδιά να τρέφονται μέσω ισορροπημένης διατροφής που περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά.

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται στην καθημερινή κάλυψη των αναγκών σε πρωτεΐνη υψηλής βιοδιαθεσιμότητας, με τροφές όπως γαλακτοκομικά, αυγό, ψάρι και άπαχα κρέατα. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Nutrition, τα παιδιά που λάμβαναν μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες, παρουσίασαν σημαντική αύξηση σε ύψος σε σύγκριση με τα παιδιά περιορίζονταν σε μια δίαιτα χαμηλή σε πρωτεΐνη.

Ποια θρεπτικά συστατικά συμβάλλουν θετικά στην ανάπτυξη των παιδιών;
 

Πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας:

Η ποιότητα της διατροφής και ειδικότερα τα θρεπτικά συστατικά τα οποία συμβάλλουν στην έκκριση της αυξητικής ορμόνης η οποία παράγεται σε μεγάλο βαθμό κατά τη διάρκεια της νύχτας και βοηθά το ύψος των παιδιών είναι καταρχήν η ζωική πρωτεΐνη, η οποία βρίσκεται στα γαλακτοκομικά, το κρέας, τα πουλερικά, το ψάρι και τα αυγά.

Ασβέστιο:

Απαραίτητο για την υγεία των οστών και των δοντιών. Καλές πηγές: φυλλώδη πράσινα λαχανικά, γάλα, τυρί, γιαούρτι, αμύγδαλα

Σίδηρος:

Βοηθάει στο μεταβολισμό των πρωτεϊνών, στην ανάπτυξη. Στην υγεία των δοντιών, οστών, δέρματος και νυχιών. Καλές πηγές: αυγά, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, συκώτι, κόκκινο κρέας, ψάρι, φύτρα σιταριού, μελάσα

Μαγνήσιο:

Απαραίτητο στο μεταβολισμό των πρωτεϊνών, λιπών και υδατανθράκων. Επίσης είναι αναγκαίο για την υγεία των αγγείων, νεύρων, οστών και δοντιών. Καλές πηγές: πράσινα λαχανικά, μαϊντανός, αναποφλοίωτα δημητριακά και τα άλευρά τους, ξηροί καρποί, σόγια, φακές, μελάσα, τόνος.

Οι πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας καθώς και τα τρία πιο σημαντικά μεταλλικά στοιχεία λειτουργούν συνεργιστικά στη διαδικασία ανάπτυξης και συμπληρώνονται με την πρόσληψη βιταμινών όπως βιταμίνης Β6, βιταμίνης C, D, B12, A και φυλλικό οξύ.

Εξίσου, σημαντικό κομμάτι στην ανάπτυξη, που συνήθως αμελείται, είναι ο καλός ποιοτικός και επαρκής ποσοτικά ύπνος.