Ρευματοειδής αρθρίτιδα και διατροφή

Ρευματοειδής αρθρίτιδα και διατροφή

 

Διαγνώστηκες με ρευματοειδή αρθρίτιδα; 

Διάβασε τις πιο πρόσφατες διατροφικές συστάσεις για τη ρευματοειδής αρθρίτιδα 

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια χρόνια, φλεγμονώδης νόσο, που χαρακτηρίζεται από υπερπλασία του αρθρικού συστήματος, καταστροφή χόνδρου και οστών, δυσπλασία και καταστροφή πολλών αρθρώσεων. Η παθογένεια της ρευματοειδούς αρθρίτιδας είναι περίπλοκη και περιλαμβάνει τόσο γενετικούς όσο και εξωτερικούς παράγοντες. 

Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη σοβαρότητα των συμπτωμάτων και περίπου το 50% των ασθενών δοκιμάζει διατροφικές αλλαγές σε μια προσπάθεια να βελτιώσουν τα συμπτώματά τους .  

Ύστερα από πολλές μελέτες οι επιστήμονες κατέληξαν σε μια διατροφική πυραμίδα και διατροφικές συστάσεις για ασθενής με ρευματοειδή αρθρίτιδα. 

Screenshot 2022 02 15 at 13 24 31 Ideal food pyramid for patients with rheumatoid arthritis A narrative review ΡΕΥΜΑΤΟΕΙΔpng 

Φρούτα και λαχανικά 

Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών έχει αρκετά οφέλη, τα οποία σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες. Συνιστάται η πρόσληψη 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών μέσα στην ημέρα. Προτιμήστε τα βατόμουρα, τις φράουλες, τα εσπεριδοειδή και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, δείχνουν να βοηθούν τα άτομα με ρευματοειδής αρθρίτιδα, ενώ συστήνεται η αποφυγή της τομάτας καθώς παρατηρήθηκε πώς εντείνει κάποια από τα συμπτώματα της νόσου. 

Υδατάνθρακες 

Βρέθηκε ότι η ρευματοειδής αρθρίτιδα έχει κοινούς ανοσολογικούς και αυτοάνοσους μηχανισμούς με την κοιλιοκάκη. Συνιστάται η πρόσληψη 3 μερίδων την ημέρα προϊόντων ολικής άλεσης και κατά προτίμηση χωρίς γλουτένη ενώ πρέπει να αποκλείονται από τη διατροφή η ζάχαρη και τα γλυκαντικά καθώς και επεξεργασμένες τροφές που τα περιέχουν. 

Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο 

Οι ευεργετικές επιδράσεις του έξτρα παρθένου ελαιολάδου συνδέονται  με τη σύνθεση του σε λιπαρά οξέα, τα οποία είναι πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, σε πολυφαινόλες και βιταμίνη Ε. Όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και έχουν προστατευτικές επιδράσεις απέναντι στις φλεγμονές της νόσου. Συνιστάται η καθημερινή κατανάλωση έξτρα παρθένου ελαιόλαδου στα γεύματα.  

Λιναρόσπορος και σπόροι Chia 

Ο λιναρόσπορος είναι πλούσια πηγή ω-3 λιπαρών οξέων, πολυακόρεστων λιπαρών οξέων,  α-λινολενικού οξέος, διαλυτών και αδιάλυτων φυτικών ινών, φυτοοιστρογόνων και αντιοξειδωτικών ουσιών.  Επίσης, οι σπόροι chia είναι μια φυσική πηγή αντιοξειδωτικών και κυρίως α- λινολενικού οξέως. Συνιστάται η πρόσληψη 10γρ/ημέρα σε λιναρόσπορο και σπόρους chia για την επαρκής πρόσληψη  πολυακόρεστων λιπαρών οξέων. 

Ξηροί καρποί 

Οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (κυρίως τα φουντούκια) και  σε αντιοξειδωτικά και μετριάζουν τις χρόνιες προφλεγμονώδεις διεργασίες. Είναι μια από τις βασικές τροφές της Μεσογειακής διατροφής και θα πρέπει να καταναλώνονται 30γρ καθημερινά. 

Μπαχαρικά 

Τα μπαχαρικά είναι πλούσια σε φυτοχημικές ουσίες, που μπορούν να εξασθενήσουν το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή ανακουφίζοντας τους πάσχοντες. Μελέτες σε ζώα έδειξαν ότι η κατανάλωση μπαχαρικών παρουσιάζει μειωμένη βλάβη των ιστών, αποκατάσταση της ομοιόστασης του χόνδρου και μειωμένα επίπεδα ουρικού οξέος, αντίστοιχα. Παρά τις πολλές προστατευτικές επιδράσεις των πολυφαινολών που περιέχονται στα μπαχαρικά, δεν υπάρχουν συγκεκριμένα διαιτητικές συστάσεις για ασθενείς που πάσχουν από ρευματικά νοσήματα. Ωστόσο, δεδομένων των πολυάριθμων μελετών in vitro και σε ζώα, συνιστάται στους ασθενείς με ρευματοειδής αρθρίτιδα να καταναλώνουν καθημερινά μπαχαρικά όπως τζίντζερ, κανέλα και κουρκουμά 

Γαλακτοκομικά προϊόντα  

Αν και τα γαλακτοκομικά στο παρελθόν θεωρούνταν προφλεγμονώδη, νέες μελέτες έδειξαν ότι έχουν είτε ουδέτερη είτε αντίστροφη επίδραση στα επίπεδα φλεγμονωδών. Αυτά περιέχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά οξέα, αλλά και πολλά από τα μικρότερης αλυσίδας λιπαρά οξέα που βρίσκονται στο λίπος του γάλακτος παρέχοντας ευεργετικές επιδράσεις στο ανοσοποιητικό σύστημα. Επίσης υπάρχουν αναφορές ότι οι πρωτεΐνες, τα λίπη και το ασβέστιο στο γάλα είναι ευεργετικά στη φλεγμονή. Φαίνεται να είναι ασφαλής οι συστάσεις για κατανάλωση 3 μερίδων ανά ημέρα χαμηλών σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα. 

Ψάρια  

Πολλές μελέτες  έχουν αναφέρει την υψηλή κατανάλωση ψαριών να σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Η πρόσληψη ω- 3 λιπαρών οξέων έδειξε μέτρια ή καλύτερη κλινική βελτίωση των συμπτωμάτων της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και συνιστάται η κατανάλωση 3 μερίδων την εβδομάδα κατά προτίμηση λιπαρών ψαριών. 

Κρέας 

Συνιστάται η κατανάλωση 4 μερίδων κρέατος την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένων 3 μερίδων λευκού κρέατος και 1 μερίδας κόκκινου κρέατος. Ειδικά, για το κόκκινο κρέας πρέπει να επιλέγονται άπαχα κομμάτια, ώστε να μειωθεί η πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών. 

Όσπρια 

Τα όσπρια είναι πλούσια σε διαιτητικές ίνες, άμυλο, πρωτεΐνες και φαινολικές ενώσεις με  αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις.  Συνιστάται η κατανάλωση 3 μερίδων την εβδομάδα, ως μαγειρευτό φαγητό χωρίς τις φλούδες των σπόρων ή σε κάποιο smoothies. 

Μελέτες δείχνουν ότι η σωματική δραστηριότητα και η τακτική προπόνηση παρουσιάζουν θετικές επιδράσεις στην ίδια την ασθένεια. Είναι εξίσου σημαντικό να αποφευχθεί η αύξηση βάρους, καθώς το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία συνδέονται με την επιδείνωση των συμπτωμάτων της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. 

 

Βιβλιογραφία : https://www.journals.elsevier.com/clinical-nutrition