Πάσχετε από ψωρίαση; Η διατροφή προλαμβάνει τα συμπτώματα

Πάσχετε από ψωρίαση; Η διατροφή προλαμβάνει τα συμπτώματα

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος με προσβολή κυρίως του δέρματος και των αρθρώσεων. Πέρα από τις σωματικές διαστάσεις της νόσου, η ψωρίαση έχει εκτεταμένη συναισθηματική και ψυχοκοινωνική επίδραση στους ασθενείς, επηρεάζοντας την κοινωνικότητά τους και τις διαπροσωπικές σχέσεις.

Ορισμένοι παράγοντες που πιθανόν να πυροδοτήσουν την εμφάνιση της ψωρίασης για πρώτη φορά, αλλά και να οδηγήσουν σε περιόδους έξαρσης, είναι:η κακή ψυχολογική κατάσταση, τραυματισμοί του δέρματος, λοιμώξεις (βακτηριακές, μυκητιάσεις), κάπνισμα, υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, έλλειψη βιταμίνης D, ορμονικές διαταραχές και ορισμένα φάρμακα.

 Τι θα πρέπει να προσέξω στη διατροφή μου;  

Αν και δεν υπάρχουν εμπεριστατωμένες κατευθυντήριες οδηγίες όσον αφορά στην υιοθέτηση κάποιας συγκεκριμένης διατροφής για την πρόληψη ή την ανακούφιση των συμπτωμάτων της ψωρίασης, φαίνεται ότι η επιλογή ή αποφυγή ορισμένων τροφίμων ή θρεπτικών συστατικών μπορεί να βοηθήσει τόσο στις περιόδους έξαρσης όσο και στις περιόδους ύφεσης της νόσου.

Λιπαρά οξέα

Έχουν αποδειχθεί ότι τα ω-3 λιπαρά οξέα έχουν αντιφλεγμονώδη δράση καθώς η πρόσληψή τους μπορεί να επιδρούν ευεργετικά στο ανοσοποιητικό σύστημα. Καταναλώστε τρόφιμα πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα π.χ. λιπαρά ψάρια (σολομός, σαρδέλα, σκουμπρί,  τόνος)  όσπρια και ξηροί καρποί.

Βιταμίνη D

Η βιταμίνης D είναι απαραίτητη για την υγεία του δέρματος. Οι απαιτήσεις σε βιταμίνη D στα θηλαστικά μπορούν να καλυφθούν μέσω της διατροφικής πρόσληψης και μέσω της σύνθεσης στο δέρμα με την έκθεση στον ήλιο. Καλές πηγές βιταμίνης D είναι το μουρουνέλαιο, ο ξιφίας, ο σολομός, ο τόνος, οι σαρδέλες, το μοσχαρίσιο συκώτι, το αυγό και το τυρί. Η επιδείνωση της νόσου της ατοπικής δερματίτιδας  ή της ψωρίασης το χειμώνα μπορεί να οφείλεται τουλάχιστον εν μέρει στη χαμηλή έκθεση στον ήλιο και στη συνακόλουθη χαμηλή παραγωγή βιταμίνης D στο δέρμα. Βρίσκονται σε εξέλιξη  δοκιμές συμπληρωμάτων δια του στόματος  βιταμίνης D3 απέναντι σε ασθενείς με ψωρίαση.

Γλουτένη

Το Ιατρικό Συμβούλιο του Εθνικού Ιδρύματος Ψωρίασης διεξήγαγε μια συστηματική ανασκόπηση το 2018 με στόχο την ανάπτυξη διατροφικών συστάσεων για ασθενείς με ψωρίαση ή ψωριασική αρθρίτιδα . Το διοικητικό συμβούλιο αναφέρει «Συνιστούμε ασθενώς μια δίαιτα χωρίς γλουτένη μόνο σε ασθενείς που έχουν θετικό αποτέλεσμα για ορολογικούς δείκτες ευαισθησίας στη γλουτένη». Πραγματοποιείστε τις αντίστοιχες εξετάσεις με τον ιατρό σας  για να διαπιστώσετε αν έχετε ευαισθησία στη γλουτένη και τότε απευθυνθείτε σε πιστοποιημένο διαιτολόγο να σας ενημερώσει σχετικά με την υιοθέτηση μιας δίαιτας ελεύθερης σε γλουτένη.

Αλκοόλ

Το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει τη φλεγμονή σε ψωριασικές δερματικές βλάβες . Οι ασθενείς καλό θα είναι να αποφεύγουν τη κατανάλωση του αλκοόλ ακόμη και σε περιόδους ύφεσης ή να πίνουν με μέτρο και όχι καθημερινά.

Έχετε υπόψη σας , ότι αν έχετε επιπλέον βάρος από το φυσιολογικό σας,  παίζει σημαντικό ρόλο τόσο στην εμφάνιση όσο και στην αντιμετώπιση της ψωρίασης.

Είναι σημαντικό αν έχετε παραπανίσια κιλά να προσπαθήσετε να χάσετε περιττά κιλά. Μπορεί να το επιτύχετε μέσω ισορροπημένης διατροφής, που στοχεύει στη μείωση της φλεγμονής μέσα από αποφυγή τροφίμων καθώς και αλλαγής τρόπου ζωής.

 

Βιβλιογραφία:

W. Kim, D. Jerome, J. Yeung,  Diagnosis and management of psoriasis, Canadian Family Physician ,Vol 63, 2017

M. Passali, K. Josefsen, J.Frederiksen ,J.Antvorskov. Current Evidence on the Efficacy of Gluten-Free Diets in Multiple Sclerosis, Psoriasis, Type 1 Diabetes and Autoimmune Thyroid Diseases, Review, Nutrients 2020

N. Kanda, T. Hoashi, H. Saeki, Nutrition and Psoriasis Review, Int. J. Mol. Sci. 2020,