Διατροφή στην εγκυμοσύνη: Τι θα πρέπει να προσέξω;

Διατροφή στην εγκυμοσύνη: Τι θα πρέπει να προσέξω;

Η εγκυμοσύνη αποτελεί μια περίοδο της γυναίκας με τις μεγαλύτερες ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά.

Σημαντικό ρόλο παίζει η ποιότητα της διατροφής, προσλαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται αυτή και το μωρό της. Η υγιεινή διατροφή είναι πολύ σημαντική τόσο για την έκβαση της εγκυμοσύνης όσο και για την υγεία του μωρού, συμβάλλοντας στη φυσιολογική αύξηση και ανάπτυξη του εμβρύου και στη γέννηση ενός υγιούς μωρού.Έχει αποδειχθεί, ότι η διατροφή της μέλλουσας μητέρας επιδρά στο έμβρυο και επηρεάζει την εμφάνιση χρόνιων νοσημάτων κατά την ενήλικη ζωή του.

Επιπλέον, η  εγκυμονούσα αισθάνεται καλύτερα, έχοντας καλύτερο έλεγχο αύξησης σωματικού βάρους, όταν τρέφεται υγιεινά.Κατά τη διάρκεια της κύησης, είναι φυσιολογική και απαραίτητη η αύξηση σωματικού βάρους, κατά μέσο όρο στα 12 κιλά περίπου. Αυτό επειδή αναπτύσσεται ο πλακούντας και το έμβρυο, παράγεται αμνιακό υγρό και αυξάνεται ο όγκος αίματος. Το συνολικό βάρος που συνιστάται να πάρει μια εγκυμονούσα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από το βάρος που είχε πριν μείνει έγκυος.

Μια μέλλουσα μητέρα συστήνεται να καταναλώνει τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφίμων όπως:

Λαχανικά: 4 μερίδες/ ημέρα

Φρούτα: 3-4 μερίδες/ημέρα

Δημητριακά: 5-7 μερίδες/ημέρα

Γαλακτοκομικά: 2-3 μερίδες /ημέρα

Όσπρια: τουλάχιστον 3 μερίδες/ εβδομάδα

Κρέας: 2-3 μερίδες/εβδομάδα

Ψάρια: 2-3 μερίδες/εβδομάδα

Αυγά: έως 4 αυγά/ εβδομάδα

Λίπη- Έλαια- Ξηροί καρποί: 4-5 μερίδες/ ημέρα.

Θα πρέπει οι επιλογές της εγκυμονούσας από κάθε ομάδα να είναι προσεκτικές π.χ. σχολαστικό πλύσιμο φρούτων και λαχανικών, αποφυγή συσκευασμένων προϊόντων π.χ. έτοιμες σάλτσες ή έτοιμη φρουτοσαλάτα. Οι ενεργειακές της ανάγκες αυξάνονται, αυτό δεν σημαίνει όμως, ότι θα πρέπει να καταναλώνει διπλάσια ποσότητα φαγητού. Χρειάζεται να προσλαμβάνει μέσω της διατροφής της βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία που είναι απαραίτητα για τη σωστή ανάπτυξη του εμβρύου και τη διατήρηση της υγείας της. Τα θρεπτικά συστατικά που είναι σημαντικά είναι τα εξής: το φυλλικό οξύ, το ασβέστιο, η βιταμίνη D, ο σίδηρος, το ιώδιο και ταω-3 λιπαρά οξέα. Ορισμένα από αυτά συστήνονται και από το γυναικολόγο ως συμπληρώματα.

Καλό είναι γνωρίζουμε, ότι η φύση έχει προνοήσει ώστε να συμβαίνουν προσαρμογές στον οργανισμό της μέλλουσας μητέρας, οι οποίες συμβάλλουν στην κάλυψη των αυξημένων αναγκών κατά την περίοδο αυτή.