Ορθορεξία, η αθώα διατροφική διαταραχή

Ορθορεξία, η «αθώα» διατροφική διαταραχή

Αν και ο αμιγώς ελληνικός όρος “ορθορεξία” (ορθός και όρεξη) αρχικά αναφέρεται στο άτομο που “ξέρει” να διατρέφεται σωστά και υγιεινά, στην πραγματικότητα πρόκειται για μια διαταραγμένη διατροφική συμπεριφορά που αφορά στα άτομα τα οποία έχουν εμμονή με την κατανάλωση βιολογικών και υγιεινών τροφών, χάνοντας  κάθε αίσθηση του μέτρου και της ισορροπίας.

Πιο συγκεκριμένα, οι ορθορεξικοί έχουν εμμονή με την ποιότητα των τροφίμων, αποκλείοντας από τη διατροφή τους  τροφές με συντηρητικά, υδατάνθρακες, λιπαρά, επεξεργασμένες, τυποποιημένες ή μαγειρεμένες με τρόπο ανθυγιεινό τροφές, χρησιμοποιούν στο διατροφολόγιό τους μόνο τροφές που οι ίδιοι θεωρούν αγνές.

Το ορθορεξικό άτομο παρουσιάζει υπερβολική αντίδραση στην περίπτωση παράβασης ενός κανόνα ενώ ενδέχεται να είναι ένα παχύσαρκο άτομο που στην προσπάθειά του να διατηρήσει την υγεία του και να προλάβει πιθανές ασθένειες αντιδρά με νευρωτική συμπεριφορά στην πληροφόρηση και στα μηνύματα που δέχεται για τις «καλές» και τις «κακές» τροφές.               

Οι σωματικές επιπτώσεις της ορθορεξίας είναι αρκετά σοβαρές αφού το άτομο μπορεί φτάσει σε σημείο να υποσιτίζεται, να στερείται απαραίτητα θρεπτικά συστατικά από το διατροφολόγιό του με αποτέλεσμα να εμφανίσει βιολογική ανισορροπία. Η ορθορεξία έχει κοινά χαρακτηριστικά με τη νευρική ανορεξία αφού και στις δύο το κοινό τους στοιχείο είναι η παθολογική εμμονή του πάσχοντος με τις αυστηρές διατροφικές επιλογές καθώς και η «αυστηρή φωνή» που υπαγορεύει, από το εσωτερικό του ατόμου, το «σωστό» και το «λάθος».

  1. Η σημαντική διαφορά ανάμεσα στην ορθορεξία και την νευρική ανορεξία είναι ότι το άτομο με ορθορεξία δεν στοχεύει στην απώλεια βάρους ακολουθώντας αυτούς τους αυστηρούς κανόνες , όπως γίνεται στην νευρική ανορεξία , αλλά αποφεύγει τα ανθυγιεινά τροφή, θέλοντας να παραμείνει υγιής. Έχει να κάνει επομένως με την ποιότητα και όχι με την ποσότητα της τροφής. Επομένως,, είναι απαραίτητη η τήρηση του μέτρου στη ζωή μας αφού το μέτρο εξέφραζε και εκφράζει τη σύνεση, την ωριμότητα.

  2. Θα πρέπει από την παιδική ηλικία να μάθει το μέτρο ως τρόπος σκέψης και στάση ζωής , όπου θα καθορίσει τη μετέπειτα ενήλικη ζωή να έχεις υγιείς προσωπικές σχέσεις και ποιότητα ζωής .