Γνωρίζετε ποια τα οφέλη της νηστείας;

Γνωρίζετε ποια τα οφέλη της νηστείας;

Τα περισσότερα χρόνια όλο και περισσότερα άτομα, από όλες τις ηλικίες, αποφασίζουν να ακολουθήσουν ένα  πρόγραμμα νηστείας, όπως καθορίζουν οι συστάσεις της ορθόδοξης εκκλησίας.

Η απόφαση αυτή στηρίζεται αμιγώς στο κομμάτι της πίστης, αλλά πολλές φορές είναι μια απόφαση για βελτίωση της διατροφής. Αφού έχει φανεί πως η διατροφική αποχή από συγκεκριμένες τροφές κάνει καλό στην υγεία, μας βοηθάει να έχουμε αυξημένη ζωντάνια και ενεργητικότητα, πνευματική διαύγεια, λάμψη του δέρματος και μια καλή ψυχική διάθεση που ακτινοβολεί στο πρόσωπο μας.

Οι διατροφικές συνήθειες στην περίοδο της νηστείας τείνουν να είναι χαμηλότερες σε κορεσμένα λιπαρά και υψηλότερες σε υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, φρούτα και λαχανικά από τις αντίστοιχες δίαιτες παμφάγων.

Συγκεκριμένα, η νηστεία με πολλούς τρόπους προστατεύει από διάφορες μορφές καρκίνου, καρδιαγγειακές παθήσεις, εγκεφαλικά επεισόδια, δυσκοιλιότητα.Η υψηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών  δρα προστατευτικά σε όλα τα είδη γαστρεντερικού καρκίνου καθώς και για όσες μορφές καρκίνου σχετίζονται με το κάπνισμα.

Επίσης, οι άνθρωποι που κάνουν νηστεία τείνουν να έχουν χαμηλότερα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα και χαμηλότερα ποσοστά υπέρτασης και καρδιαγγειακών νόσων. Βελτιώνεται η καρδιακή λειτουργία και η λειτουργία του νευρικού συστήματος με την αυξημένη πρόσληψη των ω-3 λιπαρών οξέων, τα οποία προέρχονται από την κατανάλωση θαλασσινών ή ψαριών.

Η νηστεία στις αναπτυγμένες χώρες μπορεί να είναι διατροφικά επαρκής αν πραγματοποιηθούν σωστοί συνδυασμοί τροφίμων και σε σωστές ποσότητες. Στις προσλαμβανόμενες θερμίδες που καταναλώνει το άτομο είναι ίδιες κατά τη διάρκεια της νηστείας και εκτός περιόδου νηστείας.

Ο βασικός κίνδυνος που σχετίζεται με τη νηστεία είναι η διατροφική ανεπάρκεια ιδίως μεταξύ ομάδων του πληθυσμού με αυξημένες ανάγκες (όπως έφηβοι, έγκυες, θηλάζουσες, ηλικιωμένοι) και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να είναι ισορροπημένη η διατροφή τους. Πρέπει να παρέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά γιατί έχουν αυξημένες ανάγκες σε ασβέστιο, σίδηρο, ψευδάργυρο, ιώδιο, μαγνήσιο, βιταμίνη Β12, φυλλικό οξύ και βιταμίνη D.

Οι κίνδυνοι συνήθως ελλοχεύουν στην άγνοια όσον αφορά την πληρότητα της διατροφής τους σε θρεπτικά συστατικά.

Καλό είναι όσοι νηστεύουν να διαβάσουν και να συμβουλευτούν ένα πτυχιούχο διαιτολόγο για να μπορέσουν να καλύψουν τις καθημερινές ενεργειακές και θρεπτικές τους ανάγκες.

Για να φτάσεις εκεί που θέλεις… δεν πρέπει να ξεχνάς το λόγο για τον οποίο ξεκίνησες!