αντιοξειδωτικές τροφές

«SUPER» αντιοξειδωτικές τροφές

Όλοι μας έχουμε ακούσει ή διαβάσει με τις αντιοξειδωτικές ουσίες που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και πόσο απαραίτητες είναι για την υγείας μας.

Η απουσία τους είναι συνδεδεμένη με διάφορες παθολογικές καταστάσεις όπως καρκίνο, νόσος Αλτσχάιμερ, νόσο Πάρκισον, διαβήτη, ρευματοειδή αρθρίτιδα, υπέρταση, καρδιοπάθειες καθώς και με τη γήρανση. 

Πιο συγκεκριμένα, οι ελεύθερες ρίζες είναι μόρια που έχουν ένα αζευγάρωτο ηλεκτρόνιο στη δομή τους, αυτό τους κάνει να κινούνται ανεξέλεγκτα για να «αρπάξουν» το ηλεκτρόνιο που τους λείπει από οποιοδήποτε άλλο μόριο βρίσκεται δίπλα τους. Η «κλοπή» των ηλεκτρονίων ονομάζεται οξείδωση και μπορεί να προκαλέσει αστάθεια στις φυσιολογικές λειτουργίες του οργανισμού καθώς και να επιφέρει σοβαρές βλάβες στην υγείας μας.

Η συγκέντρωση πολλών ελεύθερων ριζών μέσα στο σώμα για μεγάλο χρονικό διάστημα, δημιουργεί στρες και συμβάλλει στην εμφάνιση διαφόρων ασθενειών. Η αυξημένη συγκέντρωσή τους έχει ως αποτέλεσμα την εξέλιξη κάποιας φλεγμονής στον οργανισμό. Επιπλέον μπορεί να οφείλεται στο κάπνισμα, την περιβαλλοντική μόλυνση, την ακτινοβολία αλλά ακόμη και σε συστατικά τροφίμων, φαρμάκων και του οινοπνεύματος.

Ο ανθρώπινος οργανισμός διαθέτει ισχυρούς αντιοξειδωτικούς μηχανισμούς! Για να λειτουργήσει ωστόσο, χρειάζεται να λαμβάνουμε από την τροφή τα αντιοξειδωτικά συστατικά.

Τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά είναι :

  • Τα φρούτα και τα λαχανικά εποχής. Όσο πιο φρέσκα τόσο πιο πιθανό είναι αν διατηρούν περισσότερα αντιοξειδωτικά συστατικά. Τα φρούτα που ανήκουν στην οικογένεια των μούρων (π.χ. βατόμουρα, μύρτιλλα, κράνμπερις, φράουλες) τα οποία είναι πλούσιασε αντιοξειδωτικές ουσίες, βιταμίνη Cκαι το σελήνιο.
  • Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (όπως το μπρόκολο) αποτελούν άλλη μία ομάδα τροφίμων πλούσια σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες C,Eκαι Α.
  • Τα εσπεριδοειδή διακρίνονται για την αυξημένη περιεκτικότητά τους στις αντιοξειδωτικές βιταμίνες Α και C. Το γνωστό σε όλους λυκοπένιο (ανευρίσκεται στο καρπούζι και στη ντομάτα) είναι ένα αντιοξειδωτικό με σημαντική προστατευτική δράση έναντι του καρκίνου του προστάτη.
  • Το πράσινο και το μαύρο τσάι πλούσιο σε κατεχίνες και ανθοκυανίνες.
  • Ο γνωστός σε όλους μας καφές είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά είτε περιέχει καφεΐνη είτε όχι.
  • Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες οι οποίες έχουν την ιδιότητα να προστατεύουν τα λιπίδια του πλάσματος από το οξειδωτικό στρες.

Η επάρκεια σε αντιοξειδωτικές ουσίες φαίνεται απαραίτητη για ένα καρδιαγγειακό – προστατευτικό και αντικαρκινικό ρόλο ενώ ενισχύει και το ανοσοποιητικό σύστημα και διατηρεί την υγιή και όμορφη όψη του δέρματός μας.

Για να φτάσεις εκεί που θέλεις… δεν πρέπει να ξεχνάς το λόγο για τον οποίο ξεκίνησες!