σταφίδες διατροφική αξία για τον ανθρώπινο οργανισμό

Τρως σταφίδες;

Γνωρίζεις τη διατροφική τους αξία για τον ανθρώπινο οργανισμό;

Οι σταφίδες, είναι ένα από τα πιο γνωστά παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα, προσδίδοντας αρκετά οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Οι σταφίδες είναι αποξηραμένα σταφύλια και οι ποικιλίες τους εξαρτώνται από τον τύπο του σταφυλιού που χρησιμοποιούνται. Δύο κυρίως τύποι παράγονται στην Ελλάδα: οι σταφίδες της Ζακύνθου και οι Κορινθιακές σταφίδες και έχουν καταχωρηθεί από την ΕΕ, ως ΠΟΠ προϊόν, (προστατευόμενη ονομασία προέλευσης).


Ποια τα οφέλη για την υγεία μας καταναλώνοντας σταφίδες;

Τόνωση του οργανισμού και πρόληψη κατά της αναιμίας

Οι σταφίδες είναι ένας από τους πιο διαδεδομένους ξηρούς καρπούς, συνδυάζοντας μια εύγευστη, γλυκιά γεύση, λόγω της υψηλής τους συγκέντρωσης σε σάκχαρα και υψηλή θρεπτική αξία όπου τα καθιστά πλούσια πηγή ενέργειας.

Αποτελούνται περίπου από 60% σε σάκχαρα και η γλυκύτητά τους προέρχεται από απλούς μονοσακχαρίτες όπως τη γλυκόζη και τη φρουκτόζη, καθιστώντας τους μια καλή πηγή γρήγορης ενέργειας. Επίσης, περιέχουν πολλές από τις απαραίτητες βιταμίνες του συμπλέγματος Β και μέταλλα, συμπεριλαμβανομένων το σίδηρο, το ασβέστιο και το κάλιο που βρίσκεται σε υψηλή περιεκτικότητα.

Προλαμβάνει τη δυσκοιλιότητα

Οι σταφίδες είναι μια πλούσια πηγή διαλυτών και αδιάλυτων ινών, μια μερίδα σταφίδων παρέχει σημαντική ποσότητα ινών σε καθημερινή βάση και μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα για την πρόληψη εμφάνισης δυσκοιλιότητας, ακόμη και του καρκίνου παχέους εντέρου.

Βοηθά στην καλή υγεία των οστών

Οι σταφίδες είναι πλούσιες σε βόριο, ένα στοιχείο που έχει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και τη διατήρηση υγιών οστών, αποτρέποντας την εμφάνιση οστεοπόρωσης και αρθρίτιδας.

Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπαθειών, σακχαρώδη διαβήτη και χρόνιων παθήσεων.

Οι σταφίδες έχουν αντιοξειδωτικές ουσίες που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων και εμφάνισης καρκίνου παχέος εντέρου.

Οι σταφίδες είναι μια εξαιρετική πηγή υδατανθράκων και μια μέτρια τροφή γλυκαιμικού δείκτη και θεωρούνται ως ένα ιδανικό σνακ για παροχή συνεχούς ενέργειας. Έχει αποδειχθεί ότι παρέχουν προστασία έναντι του σακχαρώδη διαβήτη μειώνοντας τη μεταγευματική απόκριση της ινσουλίνης ρυθμίζοντας παράλληλα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Επίσης, οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχονται στις σταφίδες μπορούν να προστατεύσουν από τη βλάβη του DNA κατά τη διάρκεια έντονης σωματικής δραστηριότητας, εξουδετερώνοντας το οξειδωτικό στρες, κάνοντας τις σταφίδες ένα κατάλληλο σνακ ακόμα και για αθλητές.

Βοηθά στη καλή υγεία των δοντιών

Επιστημονικά δεδομένα έχουν αποδείξει ότι η έλλειψη σακχαρόζης, η κύρια διαιτητική ζάχαρη, εμποδίζει το σχηματισμό οδοντικής πλάκας καθώς η σύνθεση προσκολλημένων γλυκανών από διατροφική σακχαρόζη παρεμποδίζεται και οδηγεί στην πρόληψη της φθοράς των δοντιών και των ούλων, καθιστώντας τις σταφίδες μια υγιή εναλλακτική λύση έναντι του συνήθως καταναλώνονται ζαχαρούχα σνακ.

Ποιος είναι ο πιο υγιεινός τρόπος να τις καταναλώσετε;

Θα μπορούσες να καταναλώσεις τις σταφίδες με τους παρακάτω τρόπους:

  • Σε ένα ενδιάμεσο ή απογευματινό σνακ (π.χ. 2 κ. σ. σταφίδες & 1 χούφτα ωμούς ξηρούς καρπούς)
  • Στο πρωινό σας γεύμα (π.χ. 1 ποτήρι γάλα με δημητριακά και λίγες σταφίδες)
  • Στις σαλάτες σας (π.χ. μαρούλι, λίγες σταφίδες, ρόδι, καρύδι, κ.α.)
  • Σε έξυπνα σνακ (π.χ. σπιτική μπάρα δημητριακών, κέικ με σταφίδες)

Καλό θα είναι όταν αγοράσετε σταφίδες να προσέξετε μην έχουν πρόσθετα και συντηρητικά.


Βιβλιογραφία:

  • Vasilopoulou Ε. & Trichopoulou. Α Greek raisins: A traditional nutritious delicacy, Journal of Berry Research 4 (2014) 117–125.
  • Schuster, Margaret J Wang, Xinyue Hawkins, Tiffany Painter, James E. A Comprehensive review of raisins and raisin components and their relationship to human health, Journal of Nutrition and Health (J Nutr Health) 2017; 50(3): 203 ~ 216

Για να φτάσεις εκεί που θέλεις… δεν πρέπει να ξεχνάς το λόγο για τον οποίο ξεκίνησες!