Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής 16 Οκτωβρίου

Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής 16 Οκτωβρίου

Θεσπίστηκε αυτή η μέρα με κύριο στόχο τον περιορισμό της πείνας στον πλανήτη.

Η πείνα απειλεί περισσότερο από 800 εκατομμύρια ανθρώπους, ο υποσιτισμός, οι άθλιες συνθήκες υγιεινής και ο περιορισμός της βιοποικιλότητας είναι τα κύρια χαρακτηριστικά των υποανάπτυκτων χωρών. Αντίθετα, στις αναπτυγμένες χώρες το πρόβλημα της παχυσαρκίας απειλεί την υγεία εκατομμυρίων πολιτών.

Η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας τροφίμων, η υπερκατανάλωση «βιομηχανοποιημένων τροφίμων» δημιούργησαν καινούρια πρότυπα διατροφής και διαφοροποίησαν σημαντικά τις διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων.

Σε διατροφικό επίπεδο, η διάδοση και η υιοθέτηση διατροφικών συνηθειών αποτελεί καθοριστικό παράγοντα προάσπισης της ατομικής υγείας και της Δημόσιας Υγείας. Οι επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι πολλά από τα σοβαρότερα νοσήματα αποδίδονται σε μεγάλο νοσολογικό φορτίο, που συνδέονται άμεσα με παράγοντες που σχετίζονται με τη σύγχρονη διατροφή όπως είναι η παχυσαρκία, καρδιαγγειακά νοσήματα, υπερλιπιδαιμία, σακχαρώδης διαβήτης, καρκίνος και άτομα που πάσχουν από διατροφική διαταραχή.

Οι πιο γνωστές από αυτές στο ευρύ κοινό είναι η νευρική ανορεξία, νευρική βουλιμία, αδηφαγική διαταραχή (άτομα κάνουν υπερφαγικά επεισόδια μέσα στην ημέρα τρώγοντας παραπάνω από το φυσιολογικό), σύνδρομο νυχτερινής υπερφαγίας.

Είναι καταστάσεις που χαρακτηρίζονται από έντονα συναισθήματα, σκέψεις συμπεριφορές σχετικά με τη λήψη της τροφής, το σωματικό βάρος, την εικόνα σώματος. Στην εμφάνιση διατροφικής διαταραχής συμβάλλουν ψυχολογικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες. Συνήθως, παρουσιάζεται σε κάποιον που χρησιμοποιεί τη δίαιτα για προβλήματα που συνδέονται με τη προσωπικότητα και το ιστορικό του- γεγονότα του παρελθόντος, τα οποία προσπαθεί να αντιμετωπίσει μέσω του φαγητού.

Δεν είναι κρίμα ο πλανήτης Γη να έχει χωριστεί στα δυο;

Άνθρωποι να πεθαίνουν από την πείνα, αναζητώντας απεγνωσμένα τρόφιμα για να επιβιώσουν και άλλοι άνθρωποι να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες φαγητού και μετά να μπαίνουν στον φαύλο κύκλο της στέρησης – πείνας με αποτέλεσμα με το πέρασμα του χρόνου να αποκτήσουν διαταραγμένη σχέση με το φαγητό;

Να τρως για να ζεις και όχι να ζεις για να τρως !

Για να φτάσεις εκεί που θέλεις… δεν πρέπει να ξεχνάς το λόγο για τον οποίο ξεκίνησες!