Ο βασιλιάς του καλοκαιριού το ΚΑΡΠΟΥΖΙ

Ο βασιλιάς του καλοκαιριού: το ΚΑΡΠΟΥΖΙ

Το καρπούζι είναι το φρούτο του καλοκαιριού!

Αποτελεί μια δροσιστική επιλογή για απογευματινό σνακ, για επιδόρπιο ή ακόμα για ένα ελαφρύ δείπνο με την περιεκτικότητα του σε νερό να φτάνει το 92%.

Εκτός από νερό περιέχει βιταμίνη Α, C, μαγνήσιο, κάλιο και είναι εξαιρετική πηγή ενός ισχυρού αντιοξειδωτικού, το λυκοπένιο.

Το λυκοπένιο είναι μια ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία που συμβάλλει στην πρόληψη χρόνιων εκφυλιστικών νόσων (καρδιαγγειακά νοσήματα) και διάφορων μορφών καρκίνου (καρκίνος του προστάτη, καρκίνος του μαστού, καρκίνος του πνεύμονα), εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες.

καρπουζι φρουτο διατροφη

Μάλιστα, στο λυκοπένιο οφείλεται το κόκκινο χρώμα φρούτων (π.χ. φράουλα) και λαχανικών (π.χ. τομάτα). Η ποιότητα του καρπουζιού επηρεάζει την περιεκτικότητα του σε θρεπτικά συστατικά. Θα πρέπει το φρούτο να έχει ένα βαθύ κόκκινο χρώμα και τα σπόρια του να έχουν βαθύ μαύρο χρώμα.

Βεβαίως, όταν αγοράζουμε ένα καρπούζι δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πως θα είναι από μέσα. Υπάρχουν όμως ορισμένα σημεία που μπορούν να μας βοηθήσουν να κάνουμε σωστή επιλογή.

Για μεγαλύτερη ποσότητα αντιοξειδωτικών προτιμήστε όσο το δυνατό πιο ώριμο καρπούζι και αποθηκεύστε το σε θερμοκρασία δωματίου. Η ερευνητική ομάδα του USDA, προσδιόρισε την ποσότητα λυκοπενίου σε καρπούζια που αποθηκεύτηκαν για 14 ημέρες στους 5, 13 και 21 βαθμούς κελσίου.

Αυτά που έμειναν στους 21°C παρουσίασαν αύξηση του λυκοπενίου από 11-40% και της β-καροτίνης από 50-139% ενώ όσα αποθηκεύτηκαν σε χαμηλότερες θερμοκρασίες παρουσίασαν ελάχιστη μεταβολή στην περιεκτικότητα τους σε λυκοπένιο.

watermelon juice

Από τα παραπάνω γίνεται κατανοητό ότι το καρπούζι δεν είναι μόνο νερό και ζάχαρη όπως πολλοί λανθασμένα πιστεύουν. Υπάρχουν και άλλα θρεπτικά στοιχεία(περίπου 80) που βελτιώνουν την θρεπτική κατάσταση του σώματος. Όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και ανησυχούν για την ζάχαρη μπορούν να επιλέξουν διαφορετικό σημείο του φρούτου να καταναλώσουν έτσι ώστε να πάρουν λιγότερη.

 Η σάρκα που βρίσκεται προς την κιτρινωπή γραμμή(κάτω μέρος) έχει λιγότερη ζάχαρη από το επάνω σημείο διότι εκεί τα σάκχαρα αυξάνονται από την έκθεση τους στην ηλιακή ακτινοβολία.

Επιπλέον, τα σπόρια χρησιμοποιούν τα σάκχαρα του φρούτου για να αναπτυχθούν.

 Το πιο γλυκό κομμάτι του καρπουζιού βρίσκεται στην μέση και αυτό γιατί εκεί δεν υπάρχουν σπόρια για να απορροφήσουν τα σάκχαρα του.

Πηγή: diatrofi.gr

Για να φτάσεις εκεί που θέλεις… δεν πρέπει να ξεχνάς το λόγο για τον οποίο ξεκίνησες!