Μύθοι & Αλήθειες των τεστ δυσανεξίας

Μύθοι & Αλήθειες των τεστ δυσανεξίας

Απορία αρκετών πελατών μου τα τελευταία χρόνια. Δυστυχώς όλο και αυξάνονται τα κέντρα παράνομα και μη, με τέτοιους μεθόδους με στόχο προγράμματα απώλειας βάρους.

Ορίζεται η τροφική δυσανεξία ως την οποιαδήποτε παθολογική απόκριση του οργανισμού στην κατανάλωση συγκεκριμένων συστατικών των τροφίμων. Τα συστατικά που βρίσκονται στα τρόφιμα ή πρόσθετα ή συντηρητικά στα τρόφιμα. Η εμφάνιση δυσανεξίας μπορεί να οφείλεται σε μεταβολικές, φαρμακολογικές ή τοξικές επιδράσεις των συστατικών της τροφής, π.χ.  η δυσανεξία στη λακτόζη, η δυσανεξία στη γλουτένη (κοιλιοκάκη).

Τα συμπτώματα σε δυσανεξία μπορούν να εμφανιστούν μετά από ώρες έως και μερικές μέρες  από την κατανάλωση των συστατικών και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων δύσπνοια, πρήξιμο, αναφυλαξία, κνίδωση, ρινόρροια, ρινίτιδα, άσθμα, γαστρεντερίτιδα, εφίδρωση κ.α. Ο πιο αποδεκτός τρόπος ανίχνευσης των τροφικών δυσανεξιών είναι οι ελεγχόμενες δίαιτες αποκλεισμού. Σ’ αυτή την τεχνική, γίνεται εκλεκτικός αποκλεισμός συγκεκριμένων τροφών από τη δίαιτα του ασθενούς, για τις οποίες υπάρχουν ενδείξεις δυσανεξίας και παρατηρούνται τα συμπτώματα. Αν αυτά υποχωρήσουν μετά τον αποκλεισμό ενός τροφίμου, αποτελεί πιστοποίηση της δυσανεξίας στο συγκεκριμένο τρόφιμο. Η μέθοδος αυτή είναι κοπιαστική, χρονοβόρα, αλλά μόνο αυτή μπορεί να δώσει αξιόπιστα αποτελέσματα για τα τρόφιμα, που μπορούν να προκαλούν τροφική δυσανεξία στον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά. Όμως, τα τελευταία χρόνια, έχουν εμφανιστεί στο εμπόριο πλήθος τεστ για την ανίχνευση των τροφικών δυσανεξιών.

Ωστόσο, για τα περισσότερα από αυτά, οι βιοχημικοί/βιοφυσικοί μηχανισμοί, πάνω στους οποίους στηρίζεται η λειτουργία τους καθώς και η διαγνωστική τους αξία, είναι αμφισβητήσιμοι από την επιστημονική κοινότητα.

Ένα από το πιο γνωστό τεστ είναι ο βιοσυντονισμός,υποστηρίζεται ότι μπορεί να προσδιορίσει τροφές που προκαλούν δυσανεξία, μετρώντας τη συμβατότητά τους με μαγνητικά πεδία των ιστών. Η ηλεκτρομαγνητική απόκριση στην τροφή μετριέται με μηχανήματα «βιοανίχνευσης/βιοσυντονισμού», τα οποία είναι απλά γαλβανόμετρα με ηλεκτρόδια, τα οποία μετρούν τη διαφορά ηλεκτρικής αγωγιμότητας του σώματος σε σύγκριση με αυτή των τροφών. Κλινικές έρευνες έχουν δείξει ότι τα τεστ αυτά δεν έχουν καμία επαναληψιμότητα και καμία διαγνωστική αξία.

Ένα άλλο είναι το τεστ livebloodanalysis στηρίζεται στη μικροσκοπική εξέταση μίας σταγόνας αίματος, από την οποία τα τεστ αυτά υποστηρίζουν ότι μπορούν να ανιχνεύσουν ανωμαλίες στην πήξη του αίματος, ορμονολογικές διαταραχές, οξειδωτικό στρες, δυσανεξίες στα τρόφιμα και γενικότερα φθορές αιματικών κυττάρων. Για την επιστημονική κοινότητα είναι προφανές ότι μία μικροσκοπική ανάλυση δεν μπορεί να δώσει όλες αυτές τις πληροφορίες. Η χρησιμοποίηση των τεστ δυσανεξίας σε προγράμματα απώλειας βάρους δεν έχει καμία επιστημονική βάση, επειδή τα τεστ που χρησιμοποιούνται δεν έχουν διαγνωστική αξία και οι τροφικές δυσανεξίες δεν σχετίζονται με την απώλεια βάρους.

Συνεπώς, τα τεστ αυτά δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σε ορισμένα κέντρα ως εργαλεία που θα καθορίζουν τα προγράμματα απώλειας βάρους, αφενός γιατί δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα, αφετέρου γιατί μπορούν να οδηγήσουν σε σημαντικές διατροφικές ελλείψεις με τον αποκλεισμό τροφών με αυξημένο κίνδυνο για επιβάρυνση της υγείας του πελάτη μας. Να απευθύνεστε πάντα σε ένα πιστοποιημένο διαιτολόγο – διατροφολόγο ώστε να πραγματοποιήσετε μια ισορροπημένη διατροφή στα δικά σας μέτρα με γνώμονα τη βελτίωση της υγείας σας, χωρίς να χρειάζεται να σπαταλάτε άσκοπα χρήματα.

Για να φτάσεις εκεί που θέλεις… δεν πρέπει να ξεχνάς το λόγο για τον οποίο ξεκίνησες!