Μαγειρική πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Μάθε πώς!

Μαγειρική πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Μάθε πώς!

Ο χειρισμός των τροφίμων, είτε κατά την προετοιμασία (π.χ., τεμαχισμός) είτε κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος (π.χ., παρατεταμένος βρασμός), μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια μέρους των θρεπτικών τους συστατικών.

Κάποιες μαγειρικές τεχνικές, όπως το «τσιγάρισμα» και το ψήσιμο στακάρβουνα, βελτιώνουν τη γεύση και την οσμή των φαγητών, αλλά δρουν αρνητικά στη θρεπτική αξία των τροφίμων.

Ακολουθούν χρήσιμες συμβουλές για την προετοιμασία του φαγητού και το μαγείρεμα, ώστε να μειώνετε την απώλεια των θρεπτικών συστατικών και να ετοιμάζετε πιο υγιεινά φαγητά.

Προετοιμασία του φαγητού: Αποφεύγετε να «μουλιάζετε» τα τρόφιμα σε νερό,γιατί απομακρύνεται μέρος των υδατοδιαλυτώνβιταμινών και ανόργανων στοιχείων που περιέχονται σε αυτά.Μην ξεπλένετε το ρύζι πριν το μαγειρέψετε, γιατί είναι εμπλουτισμένο με βιταμίνες και ανόργαναστοιχεία, που χάνονται κατά το ξέπλυμα.Προετοιμάζετε τα τρόφιμα όσο το δυνατόν πιο κοντά χρονικά στην ώρα του σερβιρίσματος.

Κόβετε τα λαχανικά σε μεγάλα κομμάτια και μαγειρέψτε τα όσο το δυνατόν πιο σύντομα μετά τον τεμαχισμό τους. Σε αντίθετη περίπτωση, καταστρέφεται μέρος των βιταμινών που περιέχουν (π.χ., βιταμίνη C και βιταμίνες του συμπλέγματος Β).

μαγειρικη στον ατμο

Μαγειρικές τεχνικές: Μαγειρεύετε στον ατμό, γιατί τα τρόφιμα διατηρούν καλύτερα τη γεύση και τα θρεπτικά συστατικά τους. Βάλτε σε μια μεγάλη κατσαρόλα νερό να βράσει και από πάνω τοποθετήστε ένακατάλληλο σκεύος (π.χ., τρυπητό μεταλλικό σουρωτήρι) με τα τρόφιμα. Από την άλλη, αν σκοπεύετε να βράσετε λαχανικά, χρησιμοποιήστε όσο το δυνατό λιγότερο νερό. Τα θρεπτικά συστατικά μεταφέρονται από τα τρόφιμα στα υγρά που χρησιμοποιούνται κατά το μαγείρεμα. Έτσι, όταν βράσετε λαχανικά, μπορείτε νακρατήσετε το υγρό που θα μείνει για να το χρησιμοποιήσετε σε άλλες συνταγές.Από τη άλλη, το σιγανό ψήσιμο στην κατσαρόλα απαιτείται το «τσιγάρισμα» κάποιων υλικών σε λάδι πριν προστεθεί το υγρό (π.χ., σπιτικός ζωμός, κρασί, νερό κ.ά.) μέσα στο οποίο θαβράσουν στη συνέχεια. Για πιο υγιεινό αποτέλεσμα, δοκιμάστε να «τσιγαρίσετε» τα υλικά σε μέρος του υγρού που θα χρησιμοποιήσετε αντί γιαλάδι και προσθέστε το λάδι στο τέλος του μαγειρέματος.Το ψήσιμο στο φούρνο είναι σωστό όταν ψήνεται το κρέας ή το ψάρι σε σχάρα ώστε να πέφτει στο ταψί το λίπος που λιώνει.  Αποφύγετε το ψήσιμο στο κάρβουνα και το τηγάνισμα γιατί λόγω υψηλών θερμοκρασιών που αναπτύσσονται παράγονται δύο καρκινογόνες ουσίες (ετεροκυκλικές αμίνες, πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθακες).

Η διατροφή μας δεν αρκεί μόνο να περιέχει λίγες θερμίδες αλλά να είναι και καλή ποιοτικά!

Για να φτάσεις εκεί που θέλεις… δεν πρέπει να ξεχνάς το λόγο για τον οποίο ξεκίνησες!