Η διατροφή το Πάσχα, τι να προσέξω;

Η διατροφή του Πάσχα, τι να προσέξω;

Το Πάσχα έρχεται και η νηστεία αποτελεί μια καλή ευκαιρία για αποτοξίνωση του οργανισμού από τρόφιμα ζωικής προέλευσης, βελτιώνοντας το λιπιδαιμικό προφίλ και ρυθμίζοντας την αρτηριακή πίεση, με παράλληλη μείωση του σωματικού βάρους.

Κατά την περίοδο της νηστείας τρεφόμαστε:

  • Με φρέσκα λαχανικά και φρούτα: πηγές βιταμινών και αντιοξειδωτικώνουσιών
  • Με ξηρούς καρπούς, προτιμούμε κατά βάση ωμούς: πηγές πολυακόρεστου λίπους, πολλών ιχνοστοιχείων και φυτικών ινών
  • Με σουσάμι, ταχίνι : πηγές αμινοξέων, βιταμινών, σιδήρου, φωσφόρου, καλίου και σεληνίου

Αμέσως μετά την Ανάσταση, θα καθίσουμε γύρω από το τραπέζι και θα αρχίσουμε να καταναλώνουμε άφθονο κρέας και τα προϊόντα του. Προκαλώντας, ένα έντονο σοκ για τον οργανισμό γι΄ αυτό φροντίζουμε να γίνει αργά και ήρεμα. Στο τραπέζι της Ανάστασης καλό είναι να καταναλώσουμε σούπα (π.χ. μαγειρίτσα ή κοτόσουπα) και ωμή σαλάτα.

Την Κυριακή το πρωί, καλό είναι να καταναλώσουμε ένα ελαφρύ πρωινό π.χ. γάλα με δημητριακά ή ένα ποτήρι γάλα με 2-3 πασχαλινά κουλουράκια ή ένα κομμάτι τσουρέκι μαζί με ένα φρούτο, θα μας δημιουργήσει κορεσμό μέχρι το μεσημέρι.

Στο μεσημεριανό γεύμα θα είναι καλό να αποφύγουμε το τσιμπολόγημα. Όταν το φαγητό μας είναι έτοιμο ας γεμίσουμε το μισό του πιάτου μας με σαλάτα, με ¼ και παραπάνω (λόγω της ημέρας) κρέας της προτίμησής μας  και το υπόλοιπο ¼ με αμυλούχα τροφή π.χ. πατάτα, ρύζι, πίτα, κ.α.

Τέλος, το βραδινό μας μπορεί να είναι είτε μια σαλάτα εποχής με ψωμί και μια μικρή ποσότητα πρωτεΐνης, είτε ένα γιαούρτι με φρυγανιά και φρούτο, το οποίο μας βοηθάει στην διαδικασία της πέψης και θα ξεκουράσει το στομάχι μας.

Προβλήματα που πιθανόν να αντιμετωπίσεις;

 Η δυσπεψία είναι ίσως από τα πρώτα προβλήματα που πολλοί από εμάς θα νιώσουμε εκείνη την ημέρα. Άτομα με προβλήματα στομάχου μπορούν να δυσκολευτούν με τις τροφές του εορταστικού τραπεζιού. Η κατανάλωση νεαρών ζώων που υπάρχει στο πασχαλινό τραπέζι δημιουργεί προβλήματα σε άτομα με αυξημένες τιμές ουρικού οξέος. Τέλος, στα άτομα με ιστορικό χολής μπορεί να εμφανιστούν ενοχλήσεις σ’ εκείνη την περιοχή λόγω της αυξημένης κατανάλωσης λιπαρών μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία της χολής.

Τι κάνουμε μετά;

Το Πάσχα είναι μόνο μία μέρα που γρήγορα θα περάσει. Αμέσως μετά μπορούμε να ξαναγυρίσουμε σε μια ισορροπημένη διατροφή. Καλό θα ήταν την επομένη μέρα του Πάσχα να υποβάλλουμε τον οργανισμό μας σε μια μικρή αποτοξίνωση, που να περιλαμβάνει σαλάτες, λίγο ελαιόλαδο, ημιάπαχα γαλακτοκομικά, ψωμί, φρούτα, χωρίς άλλο τρόφιμο ζωικής προέλευσης. Το καλύτερο είναι να διώξουμε τα πασχαλινά εδέσματα από το οπτικό μας πεδίο ή ακόμα καλύτερα να τα διώξουμε από το σπίτι. Αυτό θα μας βοηθήσει να επιστρέψουμε πιο γρήγορα στις καθημερινές μας διατροφικές συνήθειες.

Καλό Πάσχα!

Για να φτάσεις εκεί που θέλεις… δεν πρέπει να ξεχνάς το λόγο για τον οποίο ξεκίνησες!