Εκλογική αναμέτρηση με ...τη ζυγαριά

Εκλογική αναμέτρηση με ...τη ζυγαριά

Όταν κάποιος αποφασίζει να λάβει μέρος σε εκλογές θα πρέπει να γνωρίζει από πριν τι έχει να αντιμετωπίσει.

Ποτέ δεν λείπουν τα απρόβλεπτα. Γι’ αυτό ένα καλό διατροφικό «σύστημα» σε βγάζει πάντα ασπροπρόσωπο. Παρακάτω σας παραθέτω τις διαιτολογικές μου συμβουλές.

  • Ξεκίνα με ένα καλό πρωινό. Εκλογές σημαίνει τρέξιμο, πίεση χρόνου, υψηλό στρες και μέσα σ’ όλα αυτά να δίνεις και τον καλύτερό σου εαυτό. Νομίζεις ότι θα τα καταφέρεις χωρίς ένα καλό πρωινό; Σου προτείνω ένα από τα καλύτερα μου: 2 φέτες πολύσπορο ψωμί, λίγο κασέρι ή γραβιέρα και μια μπανάνα ή ένα φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκάλι και έφυγες!
  • Η παροιμία λέει ότι «Νηστικό Αρκούδι δε χορεύει» αλλά αυτό δε σημαίνει ότι σε όλα τα τραπεζώματα που σου κάνουν ή θα κάνεις πρέπει πάντα να τρως…τα πάντα! Επέλεξε αυτά που σου αρέσουν σε μικρές ποσότητες και γέμισε το πιάτο σου με σαλάτες από λαχανικά. Έτσι το πιάτο θα φαίνεται γεμάτο, δε θα προσβληθεί κανείς και θα εξακολουθείς να χωράς στα πουκάμισά σου.
  • «Άντε στην υγειά μας και με τη νίκη!» ΠΡΟΣΟΧΗ: Μέχρι την ώρα των αποτελεσμάτων μπορεί να έχεις πιει όλη την κάβα.. Για δύο λόγους:
    1ον Θα σου προσφέρουν αλλά και θα προσφέρεις πολλά κεράσματα…(αλκοολούχα). Κάθε πολιτική κουβέντα ξεκινά με καφεδάκι ή ποτάκι.
    2ον Χρειάζεται να μένεις όρθιος, ξύπνιος και ψύχραιμος!
    Δε λέω ότι είναι σωστό αλλά το αλκοόλ και ο καφές μέχρι ένα σημείο μπορεί να βοηθήσουν, από ένα σημείο και μετά θα σε στείλουν.
  • Προτείνω τις εξής δοκιμασμένες λύσεις:
    1ον Σήκωνε το ποτήρι σου πιες μια γουλιά και άσε το υπόλοιπο αν μπορείς. Αν δε μπορείς τότε φρόντισε το ποτό σου να είναι αραιωμένο με πολύ νερό (μισό δάχτυλο αλκοόλ και όλο το υπόλοιπο νερό).
    2ον Για να μείνεις όρθιος, ξύπνιος και ψύχραιμος αλλά και για να έχεις αρκετή ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας φρόντισε να μη μένεις νηστικός παραπάνω από 3 ώρες. Επέλεξε σνακ πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες (φρούτα, ολικής άλεσης προϊόντα, ξηροί καρποί)  και ενίσχυσε τη διατροφή σου με ένα καλό πολυβιταμινούχο συμπλήρωμα.
    3ον Προτίμησε ελληνικό καφέ και αν δε σου αρέσει προσπάθησε να μη ξεπερνάς τα 2 φλιτζάνια καφέ την ημέρα, συνέχισε με μαύρο ή ακόμα καλύτερα πράσινο τσάι.

ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ, ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟ ΒΡΕΙΣ

Εκτός από ψήφους έχε τα μάτια σου δεκατέσσερα για να μη σου ξεφύγει κανένα θρεπτικό συστατικό. Δες τον παρακάτω πίνακα:

ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΙ…

ΕΠΕΙΔΗ…

ΒΡIΣΚΕΤΑΙ ΣΕ…

Γλυκόζη και υδατάνθρακες

Δε θέλω να μείνω από «καύσιμα»

Φρούτα, γάλα, μέλι, μαύρη σοκολάτα, παστέλια, προϊόντα ολικής άλεσης, δημητριακά, πατάτα, ρύζι, ζυμαρικά, ψωμί, χυμοί φρούτων

Βιταμίνες Β

Θέλω να έχω γερά νεύρα

 γάλα, αυγά, συκώτι, όσπρια, μαύρο ψωμί, δημητριακά μοσχάρι, κοτόπουλο, όσπρια

Ω λιπαρά

Θέλω να «στροφάρω»

λιπαρά ψάρια (σκουμπρί,  σολομός, ρέγκα),μουρουνέλαιο, σόγια, σπόροι, ξηροί καρποί

Μαγνήσιο

Θέλω να είμαι ακούραστος

όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως, λαχανικά (μπρόκολο, πράσινα φυλλώδη λαχανικά), σπόρους, ξηρούς καρπούς, γαλακτοκομικά προϊόντα, τα κρέατα, σοκολάτα, νερό

Νερό

Θέλω να δείχνω φρέσκος και να μιλάω πολύ

Όπου υπάρχει βρύση

Βιταμίνη Α (β καροτένιο):

Θέλω να έχω μάτια δεκατέσσερα

σπανάκι, μαρούλι, καρότα, αυγά, συκώτι, γάλα, γιαούρτι, τυρί, βούτυρο

Βιταμίνη C

Θέλω μια ασπίδα προστασίας

πορτοκάλια, λεμόνια, ντομάτες, πιπεριές, φρούτα, λαχανικά ωμά

Κάλιο

Δε θέλω να μου ανέβει η πίεση

γάλα, πατάτες, γλυκοπατάτες, όσπρια, αβοκάντο, μπανάνες, φρούτα, λαχανικά, νερό

Πηγή: diatrofi.gr

Για να φτάσεις εκεί που θέλεις… δεν πρέπει να ξεχνάς το λόγο για τον οποίο ξεκίνησες!