Γνωρίζεις τι είναι το πεπτικό σύστημα;

Γνωρίζεις τι είναι το πεπτικό σύστημα;

Η 29η Μαΐου είναι παγκόσμια ημέρα αφιερωμένη στην Υγεία Πεπτικού Συστήματος.

Από ποια μέρη αποτελείται το πεπτικό σύστημα;

Σε ποια όργανα γίνεται η πέψη και η απορρόφηση των τροφών;

Σε τι μας βοηθάει;

 

Το πεπτικό σύστημα είναι ένας μυϊκός σωλήνας μήκους 12 μέτρων, ο οποίος βρίσκεται σε κίνηση και διατηρείται υγρός από τις βλεννώδεις, όξινες και ενζυματικές εκκρίσεις αδένων μεγάλων όσο το ήπαρ ή μικρών όσο τα κύτταρα, μέσω του συστήματος αυτού, το σώμα λαμβάνει ενέργεια και όλη την απαραίτητη πρώτη ύλη.

Το σώμα μας, για να διατηρείται στη ζωή, πρέπει να ανανεώνει συνεχώς τα κύτταρά του, να αντικαθιστά την ενέργεια που έχει δαπανηθεί από τα όργανα, να διατηρεί σταθερό το επίπεδο των εσωτερικών ουσιών και να προσλαμβάνει νέο υλικό για την ανάπτυξη και την εξέλιξή του (ακόμα και οι τρίχες και τα νύχια χρειάζονται επιπλέον «υλικά»).

Ότι τρώμε και πίνουμε προορίζεται για την κάλυψη αυτών των αναγκών: η θρέψη ολοκληρώνεται με την πέψη, ένα σύνολο σωματικών – χημικών διεργασιών που μετασχηματίζουν τις τροφές σε «πρώτη ύλη», που εύκολα απορροφάται από τον οργανισμό. Η πέψη λαμβάνει χώρα στο εσωτερικό του πεπτικού συστήματος ώστε να διασπώνται οι σύνθετες χημικές δομές των τροφών σε απλές που απορροφώνται εύκολα σε κυτταρικό επίπεδο.

Η πρόσληψη και η πέψη της τροφής, καθώς και η απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών πραγματοποιούνται στο πεπτικό σύστημα, το οποίο αποτελείται από το γαστρεντερικό σωλήνα και τους προσαρτημένους σ' αυτόν αδένες (σιελογόνοι αδένες - πάγκρεας - ήπαρ). Τα επιμέρους τμήματα του γαστρεντερικού σωλήνα είναι η στοματική κοιλότητα, ο φάρυγγας, ο οισοφάγος, το στομάχι, το λεπτό έντερο και το παχύ έντερο, το οποίο καταλήγει στον πρωκτό.

Η τροφή εισέρχεται στο στόμα και υφίσταται κατεργασία, ώστε να προκύψει ο βλωμός, ο οποίος μέσω του φάρυγγα και του οισοφάγου φτάνει στο στομάχι. Εκεί, με τις κινήσεις ανάμειξης και με την  επίδραση του γαστρικού υγρού, η τροφή μετατρέπεται σε χυλό, ο οποίος προωθείται σταδιακά στο λεπτό έντερο. Μέσω του λεπτού εντέρου ολοκληρώνεται η πέψη και απορροφούνται όλα τα απλά σάκχαρα, τα λιπαρά οξέα, τα αμινοξέα, το νερό, τα μεταλλικά άλατα, τις βιταμίνες και πολλές άλλες ουσίες απαραίτητες για την επιβίωση και την ανάπτυξη των κυττάρων και του οργανισμού. Η απορροφητική ικανότητα του λεπτού εντέρου διευκολύνεται από κινήσεις ανάμειξης και προώθησης του χυλού, καθώς και από τις κινήσεις των λαχνών που υπάρχουν στην επιφάνεια του εντερικού βλεννογόνου. Τα άπεπτα υπολείμματα της τροφής στη συνέχεια προωθούνται στο παχύ έντερο, όπου γίνεται απορρόφηση νερού και σχηματίζονται τα κόπρανα.

Σημαντικό είναι λοιπόν, να επιλέγουμε μια θρεπτική και όσο γίνεται μη επεξεργασμένη τροφή (π.χ. φρούτα, λαχανικά, πατάτα, κ.α.) ώστε να προσλάβουμε στο μέγιστο τα θρεπτικά συστατικά της τροφής. Επιπλέον, να τρώμε αργά κατά τη διάρκεια των γευμάτων μας ώστε να επιτύχουμε την καλύτερη πέψη και απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών της τροφής. Όπως έλεγε και ο Ιπποκράτης: «Η τροφή είναι το φάρμακό μας, και το φάρμακό μας η τροφή μας».

Βιβλιογραφία: Βιβλίο Ανατομίας, κεφάλαιο πέψη και αναπνοή, εκδόσεις Susaeta

Για να φτάσεις εκεί που θέλεις… δεν πρέπει να ξεχνάς το λόγο για τον οποίο ξεκίνησες!