Βιολογικά προϊόντα: Μόδα ή Υγεία;

Βιολογικά προϊόντα: Μόδα ή Υγεία;

Τα βιολογικά προϊόντα είναι κατά κύριο λόγο αγροτικά προϊόντα τα οποία παράχθηκαν με φυσικές διεργασίες χωρίς τη χρήση χημικών λιπασμάτων και ζιζανιοκτόνων και αντιβιοτικών στις καλλιέργειες αυτών.

Σήμερα, σύμφωνα με έρευνες, σε όλο τον κόσμο καλλιεργούνται βιολογικά. Υπό την αιγίδα του κράτους αλλά και της ευρωπαϊκής ένωσης, θεσπίστηκαν ανεξάρτητοι φορείς, που ελέγχουν διεξοδικά τις καλλιέργειες αλλά και τον τρόπο επεξεργασίας των προϊόντων. Για να χαρακτηριστεί ένα προϊόν βιολογικό πρέπει να φέρει ειδική σήμανση από ένα αναγνωρισμένο οργανισμό του εσωτερικού ή του εξωτερικού. Οι κυριότεροι οργανισμοί πιστοποίησης στον ελληνικό χώρο είναι η ΒΙΟ ΕΛΛΑΣ, ΔΗΩ,IRIS, ACRETA.E., κ.α.. Σημαντικό είναι να γνωρίζουμε ότι το ελεγκτικό αυτό σύστημα εφαρμόζεται παγκοσμίως και για την σωστή του υλοποίηση, παρεμβαίνουν φορείς και εκτός της Ελληνικής επικράτειας.

Τα βιολογικά προϊόντα είναι σαφώς πιο υγιεινά καθώς δεν περιέχουν υπολείμματα λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων και αντιβιοτικών, τα οποία συσσωρεύονται στον οργανισμό μας και προκαλούν τοξίνωση και πιθανές βλάβες σε ζωτικά όργανα.

βιολογικά προϊόντα αγροτικά λαχανικά διατροφή διαίτα

Για τον λόγο αυτό, έχουν ανώτερη διατροφική αξία, παρόλο που συχνά υστερούν σε εμφάνιση έναντι των συμβατικών τροφίμων, συνήθως υπερτερούν σε γεύση και άρωμα.Καλό θα είναι να αναφερθεί ότι καλλιεργούνται με μεθόδους που είναι πολύ πιο φιλικές για το περιβάλλον, χωρίς να επιβαρύνουν την μόλυνση της ατμόσφαιρας και του υπεδάφους.

Ακούγεται συχνά η άποψη ότι «αφού είναι βιολογικό είναι και υγιεινό». Σίγουρα ένα βιολογικό προϊόν είναι πιο υγιεινό από ένα συμβατικό τρόφιμο, αλλά αυτό δεν παύει να σημαίνει ότι μπορεί να περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις κορεσμένων λιπαρών ή ζάχαρης, ειδικά όσον αφορά τα επεξεργασμένα τρόφιμα όπως μπισκότα, κέικ, και έτοιμα γεύματα.

Γι’ αυτό, συστήνεται η προσεχτική ανάγνωση των ετικετών τροφίμων που θα έχει ως αποτέλεσμα την ορθή χρήση των προϊόντων αυτών.Τα οφέλη των βιολογικών προϊόντων είναι ουσιώδη για την υγεία μας αλλά επιζήμια για την τσέπη μας.

Στην Ελλάδα λόγω της μειωμένης έκτασης των καλλιεργειών και των αυξημένων μεταφορικών για την προσφορά των βιολογικών προϊόντων σε κάθε γωνιά της χώρας μας, οι τιμές πώλησης συχνά είναι διπλάσιες από αυτές των συμβατικών προϊόντων. Μια μέση λύση για τον Έλληνα καταναλωτή θα ήταν να αγοράζει από τα καταστήματα βιολογικών προϊόντων τα είδη ευρείας κατανάλωσης όπως για παράδειγμα γάλα ή τυρί. Αυτά τα τρόφιμα υπάρχουν στο καθημερινό μας τραπέζι συνεπώς διατρέχουμε σοβαρότερο κίνδυνο να συσσωρευτούν στο σώμα μας ορμόνες ή αντιβιοτικά που υπάρχουν στα συμβατικά αντίστοιχα τρόφιμα.

Καλό θα ήταν κάποιες φορές να προτιμούμαι τα βιολογικά φρούτα ή λαχανικά τα οποία μπορεί μεν να είναι ακριβότερα αλλά σίγουρα θα μας αποζημιώσει η γεύση τους.

Για να φτάσεις εκεί που θέλεις… δεν πρέπει να ξεχνάς το λόγο για τον οποίο ξεκίνησες!