Παπουτσάκια γεμιστά με κιμά

Παπουτσάκια γεμιστά με κιμά

Υλικά
  • 6 μέτριες φλάσκες  μελιτζάνες
  • ½ κιλό μοσχαρίσιος κιμάς
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Κανέλα ξύλο
  • Πράσινη πιπεριά
  • 1 μεσαίο κρεμμύδι
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 2 ντομάτες τριμμένες
  • 250ml τοματοχυμό
  • 3 κ. σ. ελαιόλαδο
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 κ γλ. κανέλα

Υλικά για την μπεσαμέλ:

  • 4 κ. σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 4 κ. σ. βούτυρο light
  • 1 λίτρο γάλα 1.5% λιπαρά
  • 1 κ. γλ. μοσχοκάρυδο
  • Αλάτι
  • Λίγο τυρί gouda light
Μέθοδος εκτέλεσης

Κόβουμε τις μελιτζάνες στη μέση κατά μήκος. Με μαχαίρι χαράζουμε τη σάρκα περιμετρικά και στη συνέχεια με ένα κουτάλι του γλυκού αφαιρούμε τη σάρκα από το εσωτερικό της μελιτζάνας, τις αραδιάζουμε σε μια λαμαρίνα, πασπαλίζουμε λίγο αλάτι και τις ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για περίπου 30 λεπτά να μαλακώσουν. Αφού γίνουν μαλακές τις γεμίζουμε με κιμά, μετά μπεσαμέλ και τέλος με τυρί.

Για τον κιμά:

Σοτάρουμε τον κιμά με κρεμμύδι , σκόρδο, ελαιόλαδο και την πιπεριά. Ρίχνουμε τη φρέσκια ντομάτα, το τοματοχυμό, το ξύλο κανέλλας αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 15-20 λεπτά μέχρι ο κιμάς να πιει τα υγρά του. Προς το τέλος του μαγειρέματος, αρωματίζουμε με τη δάφνη και την κανέλα για λίγα λεπτά και αφού είναι έτοιμο το αφαιρούμε.

Για τη μπεσαμέλ:

Λιώνουμε το βούτυρο σε κατσαρόλα και προσθέτουμε το αλεύρι και σιγά- σιγά ρίχνουμε το γάλα. Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε το μοσχοκάρυδο, ανακατεύοντας συνεχώς σε σιγανή φωτιά, μέχρι να γίνει μια πηχτή κρέμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Χτυπάμε το αυγό με σύρμα και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα ανακατεύοντας με γρήγορες κινήσεις.

Γεμίζουμε τις μελιτζάνες με κιμά και στη συνέχεια καλύπτουμε τη κάθε μελιτζάνα με 1 - 2 κουταλιές μπεσαμέλ και την απλώνουμε και τέλος ρίχνουμε το τριμμένο τυρί. Τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 35-40 λεπτά.

Καλή σας επιτυχία!