Κοκκινιστό μοσχάρι με πουρέ μελιτζάνας

Κοκκινιστό μοσχάρι με πουρέ μελιτζάνας

Ποιος δεν το γεύτηκε και δεν ξετρελάθηκε! Κρεμώδης σάλτσα μελιτζάνας με κοκκινιστό μοσχαράκι.

Βγάλτε το στα τραπέζια σας να ξετρελαθούν όλοι!

Για 6 μερίδες
Χρόνος Προετοιμασίας: 30 λεπτά / Χρόνος Μαγειρέματος: 90 λεπτά

Υλικά
  • 1.200 γραμμ. μοσχάρι (χτένι από σπάλα)
  • 1/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κ.σ. πελτές ντομάτας
  • 400 γραμμ. ψιλοκομμένα ντοματάκια
  • 1/2 φλ. τσαγιού κόκκινο κρασί
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 3-4 κόκκοι μπαχάρια
  • 1 κ.γλ. ζάχαρη
  • 4-5 κλωνάρια μαϊντανός
  • 4 κλωνάρια σέλινο
  • Για τον πουρέ μελιτζάνας
  • 6 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 2 κ.σ. γεμάτες αλεύρι
  • 500 γραμμ. φρέσκο γάλα χλιαρό
  • 2-3 γαρίφαλα
  • 1 μικρό κρεμμύδι
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Μέθοδος εκτέλεσης

Κόβουμε το κρέας σε μεγάλες μπουκιές. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και ροδίζουμε το κρέας γύρω γύρω. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και ολόκληρες τις σκελίδες σκόρδο, τ’ αφήνουμε να μαραθούν για 5΄-6΄. Τρίβουμε με κουτάλι τον πελτέ στην κατσαρόλα. Σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε τη δάφνη και τα μπαχάρια, τη ζάχαρη, τα κλωνάρια σέλινο, το μαϊντανό και την ψιλοκομμένη ντομάτα. Συμπληρώνουμε ελάχιστο νερό και σιγοβράζουμε το κρέας για περίπου 1 ώρα και 30΄ ώσπου να μαλακώσει καλά και να δέσει η σάλτσα του. Προς το τέλος του βρασμού αλατοπιπερώνουμε.

Για τον πουρέ μελιτζάνας:

 Πλένουμε και σκουπίζουμε τις μελιτζάνες. Τις ψήνουμε σε δυνατό φούρνο στους 250°C για 25΄-30΄ μέχρι να μαλακώσουν και να μαυρίσει η φλούδα τους. Αφού κρυώσουν λίγο χαράζουμε και με κουτάλι αφαιρούμε τη σάρκα τους σε μπολ. Τη λιώνουμε με πιρούνι ή στο μίξερ. Κόβουμε το κρεμμύδι στη μέση. Πάνω στο ½ κρεμμύδι καρφώνουμε τα γαρίφαλα και το βάζουμε σε κατσαρόλα με το γάλα να ζεσταθεί. Ψιλοκόβουμε το υπόλοιπο κρεμμύδι. Λιώνουμε σε κατσαρολάκι το βούτυρο και σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά το κρεμμύδι 5΄ να μαραθεί. Πασπαλίζουμε με το αλεύρι, ανακατεύοντας με σύρμα, και ψήνουμε 2΄-3΄. Αποσύρουμε από τη φωτιά και λίγο λίγο, πάντα ανακατεύοντας, προσθέτουμε το ζεστό γάλα. Ξαναβάζουμε στη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε την κρέμα και την αφήνουμε να δέσει για 5΄-6΄. Αφού δέσει, την αποσύρουμε και προσθέτουμε τον πουρέ μελιτζάνας. Ανακατεύουμε καλά. Σερβίρουμε σε πιάτο, πουρέ μελιτζάνας και πάνω βάζουμε το κρέας με τη δεμένη σάλτσα του.