Αμύγδαλα: μια υπερτροφή της Μεσογειακής Διατροφής

Αμύγδαλα: μια υπερτροφή της Μεσογειακής Διατροφής

Καταναλώνεις αμύγδαλα καθημερινά; Γνωρίζεις τα οφέλη που σου προσφέρουν;

Ας μάθουμε ότι…

Τα αμύγδαλα δε θεωρούνται αδίκως ένα από τα superfoods. Αυτά είναι άριστη πηγή βιταμίνης Ε και περιέχουν ριβοφλαβίνη, μαγγάνιο, μαγνήσιο, ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο, χαλκό, σίδηρο, ψευδάργυρο καθώς και φυτικές πρωτεΐνες, διαιτητικές ίνες και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Ερευνητές παρουσιάζουν τα θετικά οφέλη που έχει για τον οργανισμό μας η κατανάλωση αμυγδάλου στην καθημερινότητά μας. Προσοχή στην ποσότητα που θα καταναλώσεις, τα 28γρ. αμύγδαλα αποδίδουν 160 θερμίδες στον οργανισμό μας.

Από τη ματιά της διαιτολόγου

Τα αμύγδαλα είναι μια πλούσια πηγή βιταμίνης Ε καθώς μια μερίδα των 25γρ καλύπτει το 40%της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης. Η βιταμίνη αυτή έχει αποδειχθεί ότι είναι μια ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία που προστατεύει τον οργανισμό από τις αρνητικές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και έχει φανεί ότι η δράση της βιταμίνης Ε βοηθά στην πρόληψη διάφορων χρόνιων ασθενειών όπως καρκίνου, καρδιαγγειακών νοσημάτων, σακχαρώδη διαβήτη, κ.α. Τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που περιέχουν, συμβάλλουν θετικά στην υγεία του ανθρώπινου οργανισμού μειώνοντας τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα και παράλληλα μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων και αιφνίδιου καρδιακού θανάτου. Επίσης, είναι πλούσια σε φυτικές πρωτεΐνες, η συνολική περιεκτικότητα τους σε πρωτεΐνες είναι 21,2%, καθιστώντας μια πολύ καλή επιλογή για τους χορτοφάγους, για τα άτομα που νηστεύουν και όχι μόνο. Ο συνδυασμός φυτικών ινών, καλών λιπαρών οξέων και πρωτεϊνών προσδίδουν γρήγορο κορεσμό με αποτέλεσμα να μειώνεται η επιθυμία για επιπλέον κατανάλωση φαγητού και να αποτελεί σύμμαχο για την απώλεια βάρους αλλά και διατήρηση φυσιολογικού βάρους.

Πώς θα τα εισάγουμε στη διατροφή μας;

Επιλέγουμε να καταναλώσουμε ωμούς και ανάλατους ξηρούς καρπούς ώστε να προσλάβουμε όλα τα οφέλη που μας παρέχουν. Θα μπορούσαμε να τα εντάξουμε σε ένα από τα σνακ της ημέρας μας συνδυάζοντας μια χούφτα ωμά αμύγδαλα με ένα φρούτο εποχής ή να χρησιμοποιήσουμε τεμαχισμένα αμύγδαλα στο πρωινό μας γεύμα είτε να τα προσθέσουμε στη σαλάτα μας. Επίσης, ένας άλλος τρόπος να ενταχθούν είναι με τη μορφή βουτύρου, το αμυγδαλοβούτυρο, που μπορεί να καταναλωθεί όλες τις ώρες ως επάλειψη σε μια φέτα ψωμί ή να χρησιμοποιηθεί σε κάποια συνταγή (βλέπε συνταγή σπιτικό παγωτό).

Βιβλιογραφία:

http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=20

https://medlineplus.gov/ency/article/002406.htm

Richardson P. D., Astrup A., Cocaul A., Ellis P., The nutritional and health benefits of almonds: a healthy food choice, 6 (4): 41–50; published by IFIS Publishing, 2009.