Καλοκαιρινές προτάσεις διατροφής για τους μικρούς μας πρωταγωνιστές

Καλοκαιρινές προτάσεις διατροφής για τους μικρούς μας πρωταγωνιστές

Οι καλοκαιρινοί μήνες είναι ιδανικοί για να βελτιώσετε τις διατροφικές συνήθειες του παιδιού σας αλλά και να το ενθαρρύνετε να ασχοληθεί με ευχάριστες φυσικές δραστηριότητες.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού προσπαθήσετε να προσφέρετε στο παιδί σας 3 βασικά γεύματα: πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό και 2-3 ενδιάμεσα σνακ. Ακόμη και αν οι επιλογές σας είναι υγιεινές δε σημαίνει ότι το παιδί θα πρέπει να τρώει παραπάνω από το φυσιολογικό. Καλό θα ήταν λοιπόν να μην το πιέζετε  να τρώει όλο του το γεύμα. Είναι πιο ξεκούραστο για τα στομαχάκια τους να τους δίνετε μικρά και συχνά γεύματα.

Τα φρούτα και τα λαχανικά τους θερινούς μήνες αφθονούν και επειδή είναι η εποχή τους είναι και πιο νόστιμα. Ειδικά στην παραλία συνίσταται η κατανάλωση αρκετών φρούτων και χυμών που είναι ιδιαίτερα πλούσια σε νερό και ηλεκτρολύτες και βοηθούν στη σωστή ενυδάτωση του οργανισμού. Πιο συγκεκριμένα: Τα φρούτα είναι καλές πηγές βιταμινών, μετάλλων και φυτικών ινών και θα πρέπει να τα συνοδεύουμε με μια αμυλούχα τροφή ολικής άλεσης (π.χ. κριτσίνια) και δεν περιέχουν πρωτεΐνες και λίπη και είναι και χαμηλά σε θερμίδες.

Αποφύγετε να παίρνετε μαζί σας στην παραλία σακουλάκια από πατατάκια, μπισκότα, κέικ, έτοιμους χυμούς. Μπορείτε αντί για αυτά να πάρετε φρούτα, κουλούρι φούρνου, γκοφρέτες δημητριακών ή να ετοιμάσετε από πριν σάντουιτς με τυρί και λαχανικά ή ακόμα και γιαούρτι αν υπάρχει η δυνατότητα να διατηρείται η θερμοκρασία των τροφίμων χαμηλή (στην αγορά κυκλοφορούν διάφοροι τύποι φορητών ψυγείων ή θερμό που θα σας διευκόλυναν και μάλιστα είναι και οικονομικά).

Οι αυστηροί περιορισμοί και οι υπερβολές είναι καλό να αποφεύγονται. Είναι καλύτερα να τους δίνετε με μέτρο και ότι επιθυμούν σε όχι τόσο υγιεινά τρόφιμα (π.χ. γλυκά, αναψυκτικά, κ.α.). Επειδή όσο το απαγορεύεται τόσο το παιδί ζητάει όλο και πιο περισσότερο και μεγάλη επιμονή.

Του καλοκαιρινούς μήνες είναι μια ευκαιρία να τρώτε μαζί με τα παιδιά σας, στα περισσότερα γεύματα. Έχει παρατηρηθεί ότι τα παιδιά που τρώνε περισσότερο με τους γονείς τους έχουν καλύτερη διατροφή. Τέλος, προσπαθήστε να κάνετε δραστηριότητες που να γυμνάζουν το παιδί και δώστε το καλό παράδειγμα σαν γονείς.

Βοηθήστε τα παιδιά σας να βελτιώσουν  τη διατροφή τους , μη μένετε θεατές απέναντι στις διατροφικές συνήθειες του παιδιού σας.

Σας εύχομαι καλό καλοκαίρι και καλή ξεκούραση!