Είστε γονιός;  Μάθετε πώς να είναι υγιές και εξυπνότερο το ήδη τετραπέρατο παιδί σας.

Είστε γονιός; Μάθετε πώς να είναι υγιές και εξυπνότερο το ήδη τετραπέρατο παιδί σας.

«Μαμά, δεν πίνω γάλα, δε μου αρέσει», «Εγώ δε τρώω ψάρι», «Δε μου αρέσουν τα λαχανικά, είναι χάλια» και πολλές ακόμη τέτοιες εκφράσεις έχουμε ακούσει από το παιδί μας, φτάνοντας σε απόγνωση.

Τότε, αρχίζουν τα εσωτερικά ερωτήματα μας.

Η διατροφή του παιδιού μας είναι ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα  που μας απασχολουν και μας αγχώνουν. Ωστόσο, θα πρέπει να προσαρμόζουμε τα γεύματα του παιδιού μας με βάση τις ανάγκες του και τις δραστηριότητές του, έτσι  ώστε να γίνεται σωστή θρέψη και ανάπτυξη του παιδιού.

Από τη ματιά της διαιτολόγου…

Για τη σωστή ανάπτυξη του παιδιού απαιτείται η κατανάλωση 5 με 6 γευμάτων–σνακ την ημέρα, τα οποία  θα πρέπει να πραγματοποιούνται τακτικά ανά 2,5 με 3 ώρες. Κάθε φορά διαμορφώνουμε την ποσότητα του φαγητού που τρώει ανάλογα με το είδος του γεύματος του. Πιο συγκεκριμένα, θα είναι πιο μικρή η ποσότητα φαγητού που θα καταναλώσει σε σνακ σε σχέση με το μεσημεριανό του γεύμα.

Ξεκινώντας το παιδί δυναμικά την ημέρα του θα πρέπει να καταναλώσει πρωινό γεύμα. Μεγάλο ποσοστό παιδιών δυσαρεστούνται στην ιδέα του  πρωινού φαγητού και τότε ξεκινάει η διαμάχη του γονιού με το παιδί.

Στην περίπτωση αυτή, του ζητάμε να φάει έστω 2 μπουκιές από το πρωινό γεύμα που του έχουμε ετοιμάσει και επιμένουμε καθημερινά σ’ αυτή την προσπάθεια, μ΄ αυτό τον τρόπο θα καταφέρουμε να παγιώσουμε αυτή την υγιεινή συνήθεια.

Το πιο σημαντικό για όλα τα γεύματα είναι ότι ΠΑΝΤΑ:

  • Ρωτάμε αν πεινάει και δεν επιβάλλουμε το φαγητό.
  • Διαπραγματευόμαστε με το παιδί μας (π.χ. «θα σου άρεσε σήμερα να φας αρακά ή φακές;»).
  • Εμπιστευόμαστε το παιδί μας σε σχέση με τις διατροφικές του προτιμήσεις.
  • Ακολουθούμε και εμείς έναν ανάλογο τρόπο διατροφής (μην ξεχνάμε ότι τα παιδιά μιμούνται τους γονείς).
  • Εκπαιδεύουμε το παιδί να αγαπάει και να φροντίζει το σώμα του μέσα από το υγιεινό φαγητό.

Όλοι μας αγχωνόμαστε για την ποιότητα του φαγητού που θα παρέχουμε στα γεύματα του παιδιού μας. 

Τι θα πρέπει να προσέχουμε όμως;

Καλό θα είναι το παιδί:

Να καταναλώνει βιολογικά φρούτα και λαχανικά για την αποφυγή κατανάλωση φυτοφαρμάκων. Στην περίπτωση που το «αντέχει» η τσέπη μας. Διαφορετικά πλένουμε τα φρούτα και λαχανικά πολύ σχολαστικά χωρίς σαπούνι.

Να πίνει βιολογικό αγελαδινό ή κατσικίσιο γάλα, δεν περιέχει ορμόνες και αντιβιοτικά που ανιχνεύονται με τα συμβατικά γάλατα.

Να καταναλώνει τις λεγόμενες “superfoods” τροφές όπως σταφίδες, σύκα, μπρόκολο, πιπεριές, ελαιόλαδο, ντομάτα,  που είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικές ουσίες.

Να ενισχύουμε την καθημερινή κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων με προτίμηση σε παραδοσιακά κίτρινα τυριά και σε παραδοσιακό γιαούρτι, έχουν βρεθεί ότι είναι πιο πλούσια σε ασβέστιο.

Να τρώει αυγό συχνά μέσα στην εβδομάδα, έτσι έχει τη δυνατότητα ο οργανισμός του παιδιού μας να λάβει όλα τα αμινοξέα που χρειάζεται για τη σωστή σωματική και νοητική του ανάπτυξη.

Να καταναλώνειαμυλούχα τρόφιμα ολικής άλεσης επειδή περιέχουν μεγάλα ποσοστά βιταμινών του συμπλέγματος Β που συμβάλλουν στη συνολική υγεία των οστών, των δοντιών και του νευρικού συστήματος. Επίσης, περιέχουν υψηλά ποσά φυτικών ινών που βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου.

Να πίνει τακτικά νερό μέσα στην ημέρα ή να παρασκευάζουμε ροφήματα χωρίς ζάχαρη (π.χ. smoothies φρούτων), όπου περιέχουν μεγάλη ποσότητα νερού ενισχύοντας τα επίπεδα ενυδάτωσης του παιδιού μας.

Ακολουθούμε πάντα τις γευστικές προτιμήσεις του παιδιού μας αλλά ενισχύουμε τη διατροφή του με υγιεινά τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά ,ώστε το παιδί να έχει μια υγιή σχέση με το φαγητό και παράλληλα να είναι ένα ΥΓΙΕΣ παιδί!