Υποφέρεις από δυσκοιλιότητα; Υπάρχει τρόπος να το αντιμετωπίσεις

Υποφέρεις από δυσκοιλιότητα; Υπάρχει τρόπος να το αντιμετωπίσεις

Σε 1,7 εκατομμύρια υπολογίζεται ότι ανέρχεται ο αριθμός των Ελλήνων που πάσχουν από χρόνια δυσκοιλιότητα.

Αυτή είναι σύμπτωμα και όχι ασθένεια! Χαρακτηρίζεται από έντονη δυσκολία κατά την κένωση, αίσθημα ατελούς κένωσης, σκληρά κόπρανα και λιγότερες από 3 κενώσεις την εβδομάδα. Ιδιαίτερη σημασία στην αντιμετώπιση της, διαδραματίζουν οι διατροφικές συνήθειες, η φυσική δραστηριότητα και ο τρόπος ζωής. Είναι σημαντικό να τροποποιούνται σταδιακά οι συνήθειες που επιβαρύνουν την κατάστασή σας.

Αρχικά, διασφαλίστε ποικιλία και θρεπτικότητα στη διατροφή σας. Η πρόληψη επιτυγχάνεται μόνο όταν οι διατροφικές συνήθειες διασφαλίζουν στον οργανισμό όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.Καταναλώστε καθημερινά τροφές πλούσιες σε ποικιλία φυτικών ινών ώστε να μαλακώνει το εντερικό περιεχόμενο και να περιορίζεται ο χρόνος παραμονής του στο έντερο.

constipation food to eat

Ποιες είναι οι καλές πηγές φυτικών ινών;

  • Τα δημητριακά
  • Τα ζυμαρικά ολικής άλεσης
  • Τα φρούτα (όπως τα μήλα, τα εσπεριδοειδή, τα ακτινίδια, οι φράουλες, τα ροδάκινα, τα βερίκοκα, τα αχλάδια ,τα αποξηραμένα φρούτα)
  • Τα λαχανικά (όπως το μαρούλι, οι αγκινάρες, τα κρεμμύδια, το καλαμπόκι, οι ντομάτες, ο αρακάς, τα φασολάκια, το μπρόκολο)
  • Τα όσπρια
  • Οι σπόροι (όπως ο λιναρόσπορος, οι ξηροί καρποί)

Οι φυτικές ίνες, με το να βελτιώνουν τη λειτουργία του εντέρου, μπορούν να συμβάλλουν στη πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου και ακόμη να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων όπως η εκκολπωμάτωση ή οι αιμορροΐδες.

Καταναλώστε 2-2,5 λίτρα υγρών ημερησίως (όπως νερό, γάλα, χυμοί). Ο συνδυασμός των φυτικών ινών με το νερό είναι ιδανικός και απαραίτητος.

Η κατανάλωση ισορροπημένης ποσότητας ελαιολάδου αποτελεί ασπίδα προστασίας για την εύρυθμη λειτουργία του εντέρου.Αυξήστε την κατανάλωση μελιού. Οι ουσίες που περιέχει βοηθούν στη κινητικότητα του εντέρου.

Τρώτε μικρά γεύματα ανά 2-3 ώρες, ώστε να αποφεύγετε τυχόν επιβάρυνση του εντέρου και άλλων οργάνων.

Η συχνή κατανάλωση ζάχαρης πρέπει να μειωθεί , καθώς μπορεί να συμβάλει στη διαταραχή του εντερικού μικροβιακού οικοσυστήματος.

Το γιαούρτι και το ξινόγαλο, περιέχουν προβιοτικά που συμμετέχουν καθοριστικά στη διατήρησης της ισορροπίας της εντερικής χλωρίδας.

Εναλλακτικά, μπορείτε να προσλάβετε συνδυασμό προβιοτικών συστατικών, επιλέγοντας συμπληρώματα προβιοτικών που βοηθούν στη βελτίωση της κινητικότητας του εντέρου και στην επαναφορά της εντερικής χλωρίδας.

Επιπλέον, αυξήστε τη φυσική δραστηριότητα για την ενίσχυση της περισταλτικότητας του εντέρου και ανταποκριθείτε άμεσα στο αίσθημα αφόδευσης ακόμα κι αν δεν οδηγήσει τελικά σε κένωση.

Έχετε κατά νου, ότι οι αλλαγές αυτές θα πρέπει να γίνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα ώστε να επιφέρετε αποτέλεσμα στην κακή σχέση σας με την τουαλέτα.