Πρόληψη καρκίνου παχέος εντέρου με τη Διατροφή

Πρόληψη καρκίνου παχέος εντέρου με τη Διατροφή

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο τρίτος σε συχνότητα καρκίνος σε άντρες και ο δεύτερος σε γυναίκες.

Στους άνδρες εμφανίζεται συχνότερα σε σύγκριση με το γυναικείο φύλο. Δημιουργείται με την εμφάνιση μικρών πολύποδων και στη συνέχεια μεγάλου μεγέθους, οι οποίοι εμφανίζουν δυσπλασία στην επιφάνειά τους που στη συνέχεια μπορεί να εξελιχθεί σε καρκίνο. Η διαδικασία αυτή είναι αποτέλεσμα διαδοχικών βλαβών σε γονίδια οι οποίες δεν επιδιορθώνονται και αθροιζόμενες οδηγούν στον ανώμαλο πολλαπλασιασμό των κυττάρων και την ανάπτυξη του καρκίνου.

Το World Cancer Research Fund  συστήνει τη:

Διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής.  Αποφυγή της παιδικής - εφηβικής παχυσαρκίας και αποφυγή πρόσληψης βάρους κατά την ενήλικη ζωή.

  • Ακολουθήστε μία δίαιτα με αφθονία προϊόντων δημητριακών ολικής άλεσης, λαχανικών, φρούτων και οσπρίων. Αυτά είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και διαιτητικές ίνες και προστατεύουν τόσο από την εμφάνιση διαφόρων μορφών καρκίνου όσο και από την παχυσαρκία.
  • Προσπαθήστε να καταναλώνεται 2 σαλάτες/ ημέρα και 2 φρούτα/ημέρα καθημερινά, επιλέγοντας φρούτα και λαχανικά διαφόρων χρωμάτων και να είναι της εποχής τους.
  • Περιορίστε την κατανάλωση «γρήγορου» φαγητού και άλλων επεξεργασμένων τροφίμων υψηλής περιεκτικότητας σε λίπος και ζάχαρη.
  • Αποφύγετε προ-παρασκευασμένα και τυποποιημένα φαγητά και σνακ, αρτοπαρασκευάσματα και επιδόρπια φαγητού.
  • Μαγειρέψτε τα φαγητά και τα σνακ με δικές σας πρώτες ύλες.
  • Περιορίστε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος και καταναλώστε ελάχιστα ή καθόλου επεξεργασμένα κρέατα (π.χ. αλλαντικά) ή κρέατα που έχουν υποστεί επεξεργασία με αλάτι, κάπνισμα, καρυκεύματα, ζύμωση ή άλλους τρόπους ενίσχυσης της γεύσης και βελτίωσης το χρόνου διατήρησής τους.
  • Αποφύγετε αναψυκτικά, φρουτοποτά και νέκταρ που έχουν πρόσθετη ζάχαρη και περιορίστε την κατανάλωση τυποποιημένων χυμών φρούτων ακόμη κι αν αναφέρουν ότι πρόκειται για 100% φυσικό χυμό.
  • Περιορίστε την κατανάλωση αλκόολ. Για την πρόληψη του καρκίνου το καλύτερο θα ήταν να καταναλώνεται αλκόολ καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής.
  • Μη χρησιμοποιείται συμπληρώματα διατροφής για την πρόληψη του καρκίνου. Αντιθέτως, προσπαθήστε να λαμβάνετε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά μέσα από μια ισορροπημένη καθημερινή διατροφή.
  • Ενίσχυση της σωματικής δραστηριότητας ως μέρος της καθημερινής ζωής. Να περπατάτε περισσότερο και να κάθεστε λιγότερο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προτείνει τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα μέτριας έντασης αερόβια σωματικής δραστηριότητα (π.χ. περπάτημα, χορός, ποδηλασία) για τους ενήλικες και τουλάχιστον 60 λεπτά για τα παιδιά. Η άσκηση για να είναι μέτριας έντασης πρέπει να σας προκαλεί τουλάχιστον ήπια εφίδρωση ή/και αύξηση των καρδιακών παλμών.

Επιπλέον,  θα πρέπει να αναφέρουμε την επιζήμια επίδραση του καπνού στην υγεία. Ο καπνός σε όλες τις μορφές του περιέχει πάνω από 4000 χημικές ουσίες εκ των οποίων τουλάχιστον 250 έχουν αναγνωριστεί βλαβερές και περισσότερες από 50 είναι γνωστό ότι προκαλούν καρκίνο όλων των μορφών. Διεκδικήστε το δικαίωμα για μια ζωή χωρίς καπνό!