Ο καρκίνος του μαστού και η διατροφή

Ο καρκίνος του μαστού και η διατροφή

Από την πρόληψη έως την επανεμφάνιση του.

Ο μήνας Οκτώβριος είναι αφιερωμένος για την ενημέρωση και πρόληψη κατά του καρκίνου του μαστού. Είναι ο δεύτερος πιο κοινός καρκίνος παγκοσμίως και συχνά εμφανίζεται με κακοήθεια στις γυναίκες. Στην Ελλάδα καταγράφονται περίπου 6.000 νέες περιπτώσεις ανά έτος, ενώ υπολογίζεται ότι :

1 στις 8 γυναίκες παγκοσμίως θα εμφανίσει καρκίνο μαστού σε κάποια φάση της ζωής της

Οι μέθοδοι διάγνωσης και θεραπείας έχουν αναπτυχθεί τόσο, ώστε να είναι δυνατή η διάγνωση της νόσου σε αρχικό στάδιο, ώστε να μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιτυχία.

Έχει αποδειχθεί ότι ο καθιστικός τρόπος ζωής και οι κακές διατροφικές συνήθειες, που χαρακτηρίζονται από υπερβολική κατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και κορεσμένων λιπαρών έχει ως αποτέλεσμα να οδηγεί σε παχυσαρκία. Μια τέτοια κατάσταση συμβάλλει στην αύξηση της φλεγμονής του λιπώδους ιστού, δημιουργώντας ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την ανάπτυξη και εξέλιξη της νόσου.

Στη φάση πρόληψης του καρκίνου η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία (American Cancer Society) συστήνει :

  • Διατήρηση υγιούς βάρους καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας, χωρίς μεγάλες αυξομειώσεις σωματικού βάρους.
  • Ελάχιστη κατανάλωση αλκοόλ. Για τους άνδρες προτείνεται, δυο ποτήρια ημερησίως και για τις γυναίκες ένα ποτήρι ημερησίως.
  • Τακτική σωματική δραστηριότητα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού ειδικά σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Σε ενήλικες προτείνεται να πραγματοποιούν άσκηση 150 έως 300 λεπτά μέτριας έντασης ή 75 έως 150 λεπτά έντονης δραστηριότητας έντασης κάθε εβδομάδα (ή συνδυασμός αυτών).
  • Ισορροπημένη διατροφή που να περιλαμβάνει τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά. Κατανάλωση σε ποικιλία φρούτων και λαχανικών , με σκούρο πράσινο, κόκκινο και πορτοκάλι χρώμα. Κατανάλωση οσπρίων, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Μειωμένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος και τα παράγωγα του. Καθόλου κατανάλωση ζάχαρης και προϊόντων που την περιέχουν καθώς και επεξεργασμένα αμυλούχα τρόφιμα (π.χ. ψωμί, μακαρόνια , κ.α.)

Είναι καλό να αναφερθεί, ότι έχουν διεξαχθεί πολλές έρευνες που αποδεικνύουν ότι τρεφόμενοι με το πρότυπο της Μεσογειακής διατροφής, βοηθάνε τον οργανισμό να προσλαμβάνει όλα εκείνα τα θρεπτικά συστατικά (όπως αντιοξειδωτικές ουσίες, φυτικές ίνες, βιταμίνες, κ.α.) που δρουν προστατευτικά κατά του καρκίνου του μαστού.

Συνοπτικά τα χαρακτηριστικά της μεσογειακής διατροφής:

  • Κατανάλωση δημητριακών ολικής άλεσης καθημερινά.
  • Αυξημένη πρόσληψη φρούτων και λαχανικών εποχής.
  • Περιορισμένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος.
  • Εβδομαδιαία κατανάλωση οσπρίων.
  • Προτίμηση του ελαιολάδου ως βασική λιπαρή ουσία.
  • Κατανάλωση ψαριών αυξάνοντας την πρόσληψη των ω-3 λιπαρών οξέων.

Από την άλλη, υπάρχουν αρκετές γυναίκες που έχουν ήδη προσβληθεί από τη νόσο και αναρωτιούνται αν μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο να εμφανιστεί πάλι ο καρκίνος ή ακόμα και να προχωρήσει.

Ακόμα και σ΄ αυτή την περίπτωση η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία αναφέρει:

«Παραμείνετε όσο το πιο δυνατόν πιο υγιείς, να ελέγχετε τακτικά το σωματικό σας βάρος, να ασκείστε καθημερινά και να τρέφεστε υγιεινά».

Υπάρχει συγκεκριμένη διατροφή για τις γυναίκες με καρκίνου του μαστού;

Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία έχει δημοσιεύσει ότι δεν είναι σαφές ότι η κατανάλωση συγκεκριμένου τύπου διατροφής μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι οι επιζώντες από καρκίνο του μαστού που πραγματοποιούν μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως, κοτόπουλο και ψάρια τείνουν να ζουν περισσότερο από εκείνους που καταναλώνουν τρόφιμα πλούσια σε σάκχαρα, λίπη, και κόκκινο κρέας και τα παράγωγά του (όπως μπέικον, λουκάνικο). Αλλά δεν είναι σαφές εάν αυτό οφείλεται σε επιδράσεις στον καρκίνο του μαστού ή πιθανώς σε άλλα οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση μιας υγιεινής διατροφής.

Μπορεί μια γυναίκα με καρκίνο του μαστού να καταναλώσει σόγια;

Δε μπορούμε να αναφέρουμε με σιγουριά μέσα από μελέτες ότι η κατανάλωση σόγιας έχει καρκινική δράση μέσω των φυτοοιστρογόνων της, επειδή ακόμα είναι υπό διερεύνηση.

Ποια η συνιστώμενη κατανάλωση αλκοόλ από μια γυναίκα με καρκίνο του μαστού;

Σε μια δημοσίευση στην Journal of Clinical Oncolog, φάνηκε ότι μια ήπια κατανάλωση αλκοόλ οδηγεί σε αύξηση της πιθανότητας επανεμφάνισης καρκίνου του μαστού κατά 1,5 φορές, σε εμμηνοπαυσιακές γυναίκες και σε γυναίκες υπέρβαρες ή παχύσαρκες.

Δεν υπάρχουν, όμως, επίσημες οδηγίες ώστε να απαγορεύουν την κατανάλωση αλκοόλ από γυναίκες που έχουν ήδη προσβληθεί, αναμένουμε μελλοντικές μελέτες που θα αναφέρουν την κατανάλωση αλκοόλ από παχύσαρκες και μετα εμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Μπορεί μια γυναίκα με καρκίνο του μαστού να κάνει φυσική δραστηριότητα;

Μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί σε γυναίκες που έχουν νοσήσει από καρκίνο του μαστού, έχουν δείξει ότι υπάρχει μια θετική σχέση της σωματικής δραστηριότητας με χαμηλότερα επίπεδα εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Επίσης, η φυσική δραστηριότητα έχει συνδεθεί με βελτιώσεις στην ποιότητα ζωής, στη σωματική λειτουργία και σε λιγότερα συμπτώματα κόπωσης.

Επομένως, μπορούμε να αντιληφθούμε ότι έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά μέχρι τώρα είναι ότι η μεσογειακή διατροφή, η φυσική δραστηριότητα και το φυσιολογικό σωματικό βάρος δρουν προστατευτικά για τον οργανισμό μας. Ας «εργαστούμε» πάνω σ’ αυτό και ας προστατεύσουμε τον οργανισμό μας από τον καρκίνο του μαστού ή ακόμα και να μειώσουμε τον κίνδυνο επανεμφάνισης.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ: