Γνωρίζετε τι είναι η νευρική βουλιμία;

Γνωρίζετε τι είναι η νευρική βουλιμία;

Η νευρική βουλιμία είναι μια από τις διατροφικές διαταραχές, είναι μια κατάσταση που εμφανίζεται συχνά σε γυναίκες, χαρακτηρίζεται από τακτικά επεισόδια υπερφαγίας όπου καταναλώνονται φαγητά που θεωρούνται παχυντικά και συνοδεύονται πάντα από αντισταθμιστικές μεθόδους όπως η πρόκληση εμετού ή λήψη καθαρτικών ή διουρητικών χαπιών προκειμένου να αποφευχθεί η αύξηση βάρους.

Μετά από ένα επεισόδιο υπερφαγίας αλλά όχι πάντα αμέσως μετά θα γίνει η προσπάθεια να ξεφορτωθεί τις θερμίδες που κατανάλωσε κάνοντας εμετό ή παίρνοντας καθαρκτικά. Ορισμένα από αυτά τα άτομα προσπαθούν να συγκρατήσουν το βάρος τους με υπερβολική γυμναστική και επιπλέον με το να μένουν νηστικοί για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Οι κύκλοι των επεισοδίων υπερφαγίας και χρήσης εκκαθαριστικών μεθόδων μπορεί να συμβούν πολλές φορές κάθε μέρα. Οι περισσότεροι βουλιμικοί βλέπουν την κατάστασή τους ως κατάρρευση του αυτοελέγχου δείχνοντας ότι στη καλύτερη περίπτωση είναι αδύναμοι (τους λείπει η θέληση) και στη χειρότερη πνευματικά άρρωστοι.

Τα αποτελέσματα πειραμάτων την δεκαετία του ’50 από την Ancel Keys κατέδειξαν τη συσχέτιση μεταξύ του περιορισμού της τροφής και των υπερφαγικών επεισοδίων. Μετά τη δίαιτα οι περισσότεροι άνθρωποι δυσκολεύονται να σταματήσουν να τρώνε όταν νιώθουν πλήρεις και αναπτύσσουν συγκεκριμένες προτιμήσεις σε φαγητά πλούσια σε ζάχαρη και λιπαρά. Άλλη μία παρενέργεια είναι η τάση για εύκολη επαναπρόσληψη του βάρους. Αυτό είναι αποτέλεσμα των περίπλοκων φυσιολογικών αμυνών ενάντια στη στέρηση τροφής που συμπεριλαμβάνει τον αλλαγμένο μεταβολικό ρυθμό. Οι άνθρωποι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στην επαναπρόσληψη βάρους εάν η δίαιτα δεν ήταν διατροφικά ισορροπημένη, η απώλεια βάρους ήταν γρήγορη και χρησιμοποίησαν μη ασφαλείς μεθόδους π.χ. διαιτητικά χάπια ή υγρά υποκατάστατα γεύματος.

Η εκκαθάριση στα πρώτα στάδια της διαταραχής είναι ένας απλός τρόπος να νιώθει το άτομο ασφάλεια με το φαγητό. Σταδιακά γίνεται ένας τρόπος διαχείρισης των συναισθημάτων.  Σε μεταγενέστερα στάδια τα υπερφαγικά επεισόδια μπορεί να είναι προγραμματισμένα από πριν ή να  γίνουν ένα απαραίτητο κομμάτι της καθημερινής ρουτίνας, αφιερώνοντας τον απαραίτητο χρόνο για το τελετουργικό του φαγητού και της εκκαθάρισης.

Η ασθένεια τελικά γίνεται ένας εθισμός με προκαταλήψεις, έλλειψη ελέγχου και ανάγκη να χρησιμοποιεί τη συμπεριφορά κρυφά ώστε να διαχειριστεί το στρες και τα συναισθήματα.

Οι φυσιολογικές και υγιείς συμπεριφορές για την διαχείριση των διάφορων καταστάσεων αντικαθίσταται από βουλιμικές. Αυτές οι υγιεινές συνήθειες είναι που πρέπει να αποκατασταθούν με τη σωστή θεραπεία από εξειδικευμένο διαιτολόγο.