Γιατί οι διατροφικές διαταραχές «χτυπούν» περισσότερο τις γυναίκες;

Γιατί οι διατροφικές διαταραχές «χτυπούν» περισσότερο τις γυναίκες;

Οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν διατροφικές διαταραχές παρόλο που και οι άντρες υπόκεινται σε πολλές από τις ίδιες πιέσεις όσον αφορά στην ανάπτυξη και την ωρίμανση.

Πολλά πολιτισμικά αξιώματα για τη διατροφή και το σώμα επιβάλλονται στα κορίτσια και όχι στα αγόρια. Για παράδειγμα, η ανάγκη να φοράς «νούμερο small» χωρίς να έχει σημασία το πόσο ψηλή είσαι. Για τους άντρες δεν υπάρχει κανένα ιδιαίτερο και συγκεκριμένο νούμερο στα ρούχα! Σημαντικό είναι να αναφέρουμε ότι η λειτουργία του δεξιού τμήματος του εγκεφάλου στα κορίτσια προωθεί συναισθηματικές και διαισθητικές ικανότητες αλλά επίσης τις κάνει να ασχολούνται και περισσότερο με την «κοινωνική σύγκριση» που είναι κίνδυνος για διαστρεβλωμένη εικόνα σώματος.

Σήμερα, οι γυναίκες στην κοινωνία μας δέχονται πιέσεις να ελέγχουν το βάρος τους και η τάση για αδυνάτισμα εκτιμάται όλο και περισσότερο, όσο η κοινωνική τάξη ανεβαίνει. Εν τέλει, θεωρείται ότι οι μορφωμένες γυναίκες τείνουν να κρατούν στάσεις/ συμπεριφορές τελειομανίας που τις κάνουν εξαιρετικά επικριτικές ως προς την εικόνα τους. Υπάρχουν επιπλέον δυναμικές που μπορεί να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της βουλιμίας στις γυναίκες. Η ψυχαναλυτική βιβλιογραφία περιγράφει ορισμένους παράγοντες στην ανατροφή των γυναικών και στη σχέση μεταξύ μητέρας και κόρης που συμβάλλουν στην καταπίεση των αναγκών και των συναισθημάτων και ανασφάλεια για το σώμα – όλα τα οποία μπορούν να βρουν την έκφρασή τους στην βουλιμία. Από την άλλη πλευρά, η βουλιμία στους άνδρες είναι πιο πιθανό να συσχετιστεί με συγκρούσεις που αφορούν στη σεξουαλική ταυτότητα. Όμως μπορεί να υπάρχουν κρυφές περιπτώσεις μεταξύ των αντρών που είναι πλήρως ετεροφυλοφιλικοί.

Το να πηγαίνεις κάποιος γυμναστήριο και να γυμνάζεται ψυχαναγκαστικά μπορεί να είναι ένας άλλος τρόπος «εκκαθάρισης» σε αντίθεση με τις γυναίκες που επιλέγουν τον εμετό,  όσοι έχουν υπερβολικό άγχος για το σώμα τους. Αυτό μπορεί να συνοδεύεται από διαταραγμένη διατροφική συμπεριφορά και χρήση στεροειδών ή άλλων συμπληρωμάτων που υπάρχουν για την αύξηση της μυϊκής μάζας και τη μείωση του λίπους.

Πολλοί νέοι άντρες, που δεν είναι σίγουροι για την αρρενωπότητά τους συχνά προσπαθούν να μιμηθούν αθλητικά «αρρενωπά» μοντέλα, όπως διάσημοι ποδηλάτες ή αθλητές στίβου. Λαμβάνοντας υπόψην όλους τους παράγοντες που προδιαθέτουν στην ανάπτυξη διατροφικής διαταραχής είναι τελικά δύσκολο να προβλέψομε ποιος τελικά θα οδηγήσει σε διατροφική διαταραχή.

Αυτό σημαίνει ότι είναι δύσκολο να καθορίζουμε πως θα πρέπει να γίνει η πρόληψη των διατροφικών διαταραχών καθώς υπάρχουν τόσοι πολλοί παράγοντες εκτός από αυτούς που σχετίζονται με τον πολιτισμό μας.

Πηγή: Κέντρο Εκπαίδευσης & Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών