Συνήθως το χειμώνα παίρνεις βάρος;  Φέτος όχι!

Συνήθως το χειμώνα παίρνεις βάρος; Φέτος όχι!

Οι διακοπές τελείωσαν, η περίοδος προσαρμογής σε ρυθμούς «χειμώνα» τελείωσε αλλά για κάποιο λόγο η διατροφή σας είναι πιο χαλαρή και δεν έχετε αρχίσει ακόμα την άσκηση;

Αυτό συμβαίνει κάθε χρόνο η ζυγαριά ανεβαίνει μέχρι το Μάρτιο και ξαναπέφτει όταν πλησιάζει καλοκαίρι!

Αν το παραπάνω σενάριο σας φαίνεται λίγο πολύ γνωστό, φέτος προσπαθήστε να σπάσετε αυτή τη συνήθεια με τους παρακάτω τρόπους:

1. Προγραμματίστε τα γεύματά σας. Προσπαθήστε να κάνετε ένα προγραμματισμό για τα κυρίως γεύματα και τα σνακ σας και με βάση αυτό προμηθευτείτε τα απαραίτητα τρόφιμα και προετοιμάστε το φαγητό σας με υγιεινό τρόπο.

2. Καταναλώστε αρκετά φρούτα & λαχανικά. Όλοι προτιμάμε την ποικιλία των καλοκαιρινών φρούτων, αλλά ας μην ξεχνάμε το χειμώνα! Υπάρχουν αυτών και σ’ αυτή την εποχή του χρόνου. Επίσης, στη διατροφή μας υπάρχουν και τα αποξηραμένα φρούτα (προτιμούμε αυτά χωρίς προσθήκη ζάχαρης).

3. Πρωτεΐνη σε κάθε γεύμα. Μήπως η έλλειψή της στα γεύματα ή τα σνακ σας κάνουν να πεινάτε συχνά; Προσθέστε κάποια πηγή πρωτεΐνης όπως είναι τα όσπρια, το κρέας,  το ψάρι, τα αυγά, το τυρί, τα όσπρια, το γάλα, το γιαούρτι, και σε κάποιο βαθμό οι ξηροί καρποί, είτε σε κάποια από τα σνακ σας ή στα κυρίως γεύματα σας

4. Υγιεινές εναλλακτικές γλυκών και αφεψημάτων. Συχνό φαινόμενο αυτή την εποχή είναι η αυξημένη επιθυμία για γλυκό ή για ζεστά αφεψήματα, γι’ αυτό πρέπει να βρούμε πιο υγιεινές επιλογές. Για παράδειγμα, ψήστε το μήλο με λίγη κανέλα στο φούρνο, θα εκπλαγείτε από το πόσο νόστιμο γλυκό μπορεί να γίνει . Αντικαταστήστε τη ζεστή σοκολάτα  με απλό κακάο χωρίς ζάχαρη ή με διάφορα βότανα και προσθέστε μέλι και κανέλλα.

5. Μικρότερα πιάτα. Πέρα από το στομάχι σας πρέπει να «χορταίνει και το μάτι σας», γι’ αυτό αποφύγετε να σερβίρετε σε μεγάλα πιάτα που φαίνονται άδεια με την ενδεδειγμένη μερίδα φαγητού.

6. Ξεκινήστε μια μορφή φυσικής δραστηριότητας τώρα! Το πρόγραμμα του χειμώνα έχει πάνω- κάτω διαμορφωθεί, αξιολογείστε τον ελεύθερο χρόνο σας και εντάξτε κάποια μορφή κίνησης που σας αρέσει. Αν τα γυμναστήριο δεν είναι κάτι που σας ευχαριστεί, κάντε μια έρευνα στην αγορά, σίγουρα θα υπάρχει κάτι που θα σας κεντρίσει το ενδιαφέρον (π.χ. χορός, πολεμικές τέχνες, pilates, yoga).

7. Βρείτε το ΚΙΝΗΤΡΟ! Ανακαλύψτε ποιο είναι το πραγματικό σας κίνητρο για να ξεκινήστε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής  και παράλληλα φυσική δραστηριότητα. Κάποια από τα κίνητρα μπορεί να είναι: η βελτίωση στις ιατρικές εξετάσεις, η βελτίωση της κακής εικόνας σώματος, μεγαλύτερη ευεξία, αντιμετώπιση κάποιας διατροφικής διαταραχής, κ.α.