Αν κάνω όλη την εβδομάδα δίαιτα, μπορώ μία μέρα να έχω ένα ελεύθερο γεύμα;

Κάνω όλη την εβδομάδα δίαιτα, μπορώ να έχω ένα ελεύθερο γεύμα;

 

«Αν κάνω όλη την εβδομάδα δίαιτα μπορώ μία μέρα να έχω ένα ελεύθερο γεύμα;» Αυτή είναι μία συχνή ερώτηση που καλούμαι να απαντήσω ως διαιτολόγος.

Τι είναι τελικά το «ελεύθερο γεύμα»;

Οι περισσότεροι θεωρείται το ελεύθερο γεύμα, ένα γεύμα που να περιέχει μεγάλη ποσότητα φαγητού, λιπαρό, αλμυρό είτε την κατανάλωση ενός παχυντικού γλυκού  ή ακόμα και αναψυκτικού. Θα πρότεινα να αποφεύγονται αυτού του είδους τα γεύματα γιατί αυτά συνήθως κρύβουν και αλλά θέματα διατροφικής συμπεριφοράς, όπως ενοχές, τύψεις, άγχος είτε και αφαγίας τις επόμενες μέρες ή ακόμα και υπεργυμαστική για κάψιμο των παραπάνω θερμίδων που έλαβε το άτομο την προηγούμενη μέρα, οδηγώντας το σε ένα φαύλο κύκλο υπερφαγίας.

 

Ποιοι οι βασικοί λόγοι αποφυγής αυτών των γευμάτων;

 

1.  Τα ελεύθερα γεύματα ενισχύουν το αίσθημα της στέρησης.

Η έννοια του ελεύθερου μια φορά την εβδομάδα σημαίνει πως τα υπόλοιπα γεύματα της διατροφής σας δεν είναι ελεύθερα. Έτσι, αυτομάτως το πρόγραμμα διατροφής σας χαρακτηρίζεται ως στερητικό. Ωστόσο, η διατροφή δε θα πρέπει να συνδέεται με τη στέρηση. Ένα αυστηρό πρόγραμμα διατροφής θα φέρει άμεσα αποτελέσματα στο νούμερο της ζυγαριάς αλλά δεν θα σας μάθει να τρέφεστε σωστά και με βάση τις βασικές αρχές ισορροπημένης διατροφής.

Γιατί λοιπόν να περιμένετε ως εκείνη την περιβόητη ημέρα για να καταναλώσετε το αγαπημένο σας φαγητό; Απολαύσετε το σήμερα κιόλας, προσέχοντας το μέγεθος της μερίδας και χρησιμοποιώντας παράλληλα έξυπνα tips ώστε να το κάνετε πιο υγιεινό και ισορροπημένο.

2.  Τα ελεύθερα γεύματα πιθανόν να σε οδηγήσουν σε αυξημένη κατανάλωση τροφής.

Το ελεύθερο γεύμα μπορεί τελικά να καταλήξει σε ελεύθερη μέρα βγάζοντάς σας εντελώς εκτός του προγράμματος και σαμποτάροντας την προσπάθειά σας για απώλεια βάρους. H έννοια της στέρησης που δημιουργεί ένα cheatmeal μπορεί να σας οδηγήσει σε υπερκατανάλωση φαγητού. Σύμφωνα με έρευνες, αυτοί που νιώθουν περιορισμένοι ή στερημένοι στο πρόγραμμα διατροφής τους καταναλώνουν αρκετά μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού, εμφανίζουν περισσότερες λιγούρες και μεγαλύτερη επιθυμία για φαγητό σε σχέση με όσους νιώθουν ελεύθεροι στη διατροφή τους .Έτσι, όταν έρθει η μέρα του «ελεύθερου γεύματος» είναι πιθανόν να καταναλώσετε περισσότερο φαγητό, περισσότερες θερμίδες και να καταναλώσετε σε περισσότερα τρόφιμα που στερηθήκατε.

3. Τα ελεύθερα γεύματα  δημιουργούν κατηγορίες τροφίμων καλών και κακών στο μυαλό σου.

Η κατηγοριοποίηση που μπορεί να δημιουργηθεί ενισχύει τη δημιουργία τύψεων και ενοχών όταν θα πάτε να καταναλώσετε ένα «κακό – απαγορευμένο» τρόφιμο.

Δεν υπάρχουν καλά και κακά τρόφιμα ή τρόφιμα που παχαίνουν ή αδυνατίζουν, υπάρχουν όμως θρεπτικά τρόφιμα (π.χ. όσπρια), όχι τόσο θρεπτικά τρόφιμα (π.χ. τσιγαρισμένα φαγητά) και τα καθόλου θρεπτικά τρόφιμα (π.χ. πατατάκια).

Αν καταναλώσετε μια σωστή ποσότητα φαγητού (σύμφωνα με το μέγεθος της μερίδας), στη σωστή ώρα και με το σωστό τρόπο (π.χ. καθιστοί στο τραπέζι) θα έχετε άμεσα τα αποτελέσματα που επιθυμείτε.

 

Τι να κρατήσετε;

Ακολουθήστε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής σύμφωνα με τη δική σας καθημερινότητα, το οποίο θα σας προσφέρει ελευθερία επιλογών, απόλαυση σε κάθε μπουκιά και θα σας βοηθήσει να επιτύχετε το στόχο σας, αποφεύγοντας εκείνα τα γεύματα που οδηγούν αίσθημα στέρησης, ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες και αρνητική σχέση με το φαγητό. Και να θυμάστε: Οι τύψεις και οι ενοχές δεν έχουν θέση στο τραπέζι μας.