Διατροφή για τους μικρούς μας πρωταθλητές

Διατροφή για τους μικρούς μας πρωταθλητές

Οι νεαροί αθλητές που βρίσκονται στο στάδιο της ανάπτυξης έχουν αυξημένες ανάγκες σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά.

Η σωστή διατροφή είναι κρίσιμη όχι μόνο για την μεγιστοποίηση της αθλητικής τους απόδοσης, αλλά κυρίως για την ανάπτυξη και την υγεία τους.Το παιδί θα πρέπει να ακολουθεί μια ισορροπημένη διατροφή που να περιέχει όλες τις ομάδες τροφίμων σε καθημερινή βάση.Οι ενεργειακές ανάγκες διαφέρουν σε κάθε παιδί. Καθορίζονται από το βασικό μεταβολισμό, το στάδιο ανάπτυξης και τη φυσική δραστηριότητα.

Ας δούμε τι πρέπει να συμπεριλαμβάνει το διαιτολόγιο του αθλητή:

ΠΡΩΙΝΟ:Είναι το πιο σημαντικό γεύμα και δεν πρέπει να παραλείπεται ποτέ. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που τρώνε πρωινό έχουν καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο, μεγαλύτερη ικανότητα συγκέντρωσης και καλύτερη αθλητική απόδοση συγκριτικά με τα παιδιά που δεν τρώνε. Το πρωινό πρέπει να είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες και πρωτεΐνες και πρέπει να καλύπτει το 1/4 με 1/3 των ημερήσιων θερμιδικών αναγκών του παιδιού.

ΣΥΧΝΑ ΓΕΥΜΑΤΑ: Το παιδί πρέπει να τρώει 3 κύρια γεύματα και ενδιάμεσα μικρά σνακ έτσι ώστε να έχει ενέργεια καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας ενώ παράλληλα να καλύπτονται οι αυξημένες διατροφικές του ανάγκες.

Πρέπει να καλύπτονται οι ανάγκες του σε:

ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ: είναι η κύρια πηγή ενέργειας για τον οργανισμό και πρέπει να αποτελούν τη βάση της διατροφής του.

ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ: Είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη και για τη συντήρηση όλων των ιστών του σώματος και ιδιαίτερα του μυϊκού ιστού.

Αυτό σημαίνει πως αν ο αθλητής δεν καταναλώνει επαρκή ποσότητα σε πρωτεΐνες είναι πιο επιρρεπής σε τραυματισμούς. Οι ανάγκες σε πρωτεΐνες ενός μικρού αθλητή μπορούν να καλυφθούν μέσω μιας ισορροπημένης διατροφής και δεν είναι απαραίτητηη χορήγηση συμπληρωμάτων. Η υπερκατανάλωση πρωτεΐνης μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση, αύξηση του σωματικού βάρους και απώλεια ασβεστίου.Καλές πηγές πρωτεϊνών: ψάρι,κρέας, αυγά,πουλερικά, γαλακτοκομικά προϊόντα.

ΛΙΠΗ: Λειτουργούν σαν αποθήκες ενέργειας για τον αθλητή, είναι απαραίτητα για την απορρόφηση κάποιων θρεπτικών συστατικών όπως των λιποδιαλυτών βιταμινών (A, D, E, K) και συμμετέχουν στην παραγωγή σημαντικών ορμονών. Πρέπει να αποφεύγουν τα λιπαρά από επεξεργασμένα τρόφιμα και τηγανητά φαγητά.

Η κατανάλωση υγρών πρέπει να είναι το πρωταρχικό μέλημα του αθλητή τόσο καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας καθώς και κατά τη διάρκεια της προπόνησης ώστε να αναπληρώνεται η απώλεια σε υγρά λόγω άσκησης και να αποφεύγεται η αφυδάτωση.

Τα ισοτονικά ποτά αποτελούν μια καλή λύση τα οποία εκτός από νερό, περιέχουν μικρό ποσοστό σε υδατάνθρακες (όπως γλυκόζη) και ηλεκτρολύτες (όπως νάτριο), ενώ έχουν την ιδιότητα να απορροφώνται από τον οργανισμό γρήγορα.

Επίσης, οι νεαροί αθλητές έχουν συχνά έλλειψη σε θρεπτικά συστατικά, επομένως πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στην επαρκή πρόσληψη ασβεστίου, βιταμίνη Β6, φυλλικού οξέος και σίδηρο.

Η ανεπάρκεια αυτών μπορεί να επιφέρει στον αθλητή κόπωση, αυξημένο κίνδυνο τραυματισμού, μειωμένη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και μειωμένη συγκέντρωση κατά τη διάρκεια της άσκησης.