Το «διατροφικό μυστικό» των Χριστουγέννων

Το «διατροφικό μυστικό» των Χριστουγέννων

 

Στις γιορτές, οι περισσότεροι από εμάς καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες τροφών, γλυκών και αλκοόλ.

Κατά την διάρκεια των εορτών , πολλά άτομα μπαίνουν σε σκληρή δοκιμασία να ακολουθήσουν κάποιο πρόγραμμα απώλειας βάρους ή μια ισορροπημένη διατροφή. Το ελληνικό παραδοσιακό εορταστικό τραπέζι είναι συνήθως γεμάτο από φαγητά, πλούσια σε λιπαρά, τηγανητά εδέσματα, ζάχαρη και θερμίδες.

Γιατί άραγε;

Η χρονιά που φεύγει μπορεί να ήταν μια δύσκολη χρονιά και θεωρείται ότι αυτές οι μέρες, είναι μία περίοδος χαλάρωσης και ανταμοιβής για τις δυσκολίες της χρονιάς που πέρασε. Καθησυχάζοντας τον εαυτό σας ότι μετά τις γιορτές θα ξαναμπείτε σε πρόγραμμα απώλειας βάρους, αρχίζετε να καταναλώνεται τρόφιμα ασυνείδητα, όπως λένε οι διαιτώμενοί μου: «Στις γιορτές τρώω ότι βρίσκω μπροστά μου».

Μη ξεχνάτε όμως, ότι υπάρχουν και άλλοι τρόποι να «ανταμείψετε» τον εαυτό σας, χωρίς να τον επιβαρύνετε προσθέτοντας ακόμη ένα πρόβλημα, αυτό των περιττών κιλών.

Το μυστικό είναι να πάψεις να συσχετίζεις την έννοια της ανταμοιβής με την κατανάλωση του φαγητού και να τη συνδέσεις με άλλες δραστηριότητες της αρεσκείας σας, π.χ., ένα μικρό δώρο στον εαυτό σας, συνάντηση με φίλους που έχετε να δείτε καιρό ή μία βόλτα ή σινεμά ή θέατρο ή ότι άλλο σας ευχαριστεί.

Τι να φάω στο τραπέζι των Χριστουγέννων;

Οι κοινωνικές υποχρεώσεις κλωνίζουν τους καθημερινούς ρυθμούς σας και το πρόγραμμα διατροφής το οποίο έχετε πριν τις εορτές.

Έρευνες έχουν δείξει ότι όταν τρώμε παρουσία άλλων, η ποσότητα της τροφής που καταναλώνουμε αυξάνεται από όταν είμαστε μόνοι ή με την συνηθισμένη μας παρέα. Να υπενθυμίζεται συνεχώς στον εαυτό σας, ότι ο σκοπός αυτών των συναντήσεων δεν είναι το φαγητό, αλλά ευκαιρία να δείτε τους φίλους σας, να γελάσετε, να χαλαρώσετε και να έχετε μια ευχάριστη βραδιά . Και αυτό δε θα έρθει με ένα υπερθερμιδικό γεύμα που θα φέρει δυσκολία στη χώνεψη και κακή ποιότητα ύπνου.

Από την άλλη, υπάρχουν άτομα που έχουν έντονο το αίσθημα αυτοσυγκράτησης και  αρνούνται να φάνε συνειδητά. Σ’ αυτή την περίπτωση έχει αποδειχτεί ότι τα πολλά «πρέπει» στη διατροφή μας και όχι μόνο, λειτουργούν καταπιεστικά. Οι άνθρωποι που κλίνουν προς αυτό το πρότυπο συμπεριφοράς, αγνοούν τα μηνύματα πείνας και δεν ικανοποιούν τις πραγματικές τους ανάγκες. Αυτοί κινδυνεύουν να πέσουν στην παγίδα του «όλα ή τίποτα». Μόλις παραβιάσουν τους κανόνες που έχουν υποβάλλει οι ίδιοι στον εαυτό τους, είναι ικανοί να φτάσουν στην υπερβολή, να σκεφτούν «έφαγα ένα γλυκό, τα κατέστρεψα όλα, χάλασα την δίαιτα μου.» Μην ξεχνάτε ότι τρώγοντας εκτός προγράμματος την μία μέρα, δεν χρειάζεται να συνεχίσετε να τρώτε υπερβολικά την επόμενη μέρα ή να κάνετε ημέρα αφαγίας ή αποτοξίνωσης. Όταν βρίσκεστε σε γεύματα, παρατηρήστε στο τι θέλετε να φάτε, βάλτε σαλάτα  στο πιάτο σου, γεμίστε το πιάτο σας με όσα θα θέλετε να δοκιμάσετε και ξεκινάτε να μασάτε αργά. Και να θυμάστε πάντα «πάν μέτρον άριστον».

Σκεφτείτε ότι η μαγεία των Χριστουγέννων βρίσκεται στην αγάπη, τη χαρά, την ευτυχία και  τη φιλανθρωπία  που είναι  τα βασικά στοιχεία των  πραγματικά καλών Χριστουγέννων και όχι στο υπερβολικό φαγητό και αλκοόλ.

Καλές γιορτές!

Για να φτάσεις εκεί που θέλεις… δεν πρέπει να ξεχνάς το λόγο για τον οποίο ξεκίνησες!